10.9.18

Μεταμνημονιακό αδιέξοδο και κάλπες...

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επιχείρησε να ανατρέψει το κλίμα εναντίον της κυβέρνησης και αναλώθηκε σε...
μία διαδικασία παροχολογίας και ωραιοποίησης της κατάστασης στην πραγματική οικονομία, όταν ένα στα τρία νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο φτώχειας.

Πιο συγκεκριμένα, οι κύριες εξαγγελίες αφορούν στην μείωση εισφορών για τους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα άνω των 7.000 ευρώ, στην μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% από το 2019, καθώς και την καταβολή αναδρομικών στους δικαστικούς και στους ένστολους περίπου στο 1 δις ευρώ.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός αναφέρεται μόνο σε συγκεκριμένες ελαφρύνσεις επί των νομοσχεδίων που η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, μέσα από την διαδικασία της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης.

Υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία δεν έθιξε όμως καθόλου ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, όπως το αν θα αρθούν τα capital controls και πότε, αν η χώρα θα βγει στις αγορές και πότε αυτό μπορεί να επιτευχθεί και κατά πόσο θα ψηφίσει συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα για την οικονομία που δεν στηρίζονται μόνο στην ενίσχυση της κατανάλωσης.

Εκτός αυτού, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε αναστολή της μείωσης των συντάξεων, γνωρίζοντας ότι οι περικοπές έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς περί τέλους των Μνημονίων και ανάκτησης της οικονομικής κυριαρχίας όπως αρέσκεται να αναφέρει.

Δεν έγινε επίσης καθόλου μνεία από τον πρωθυπουργό για τα υπέρογκα υπερπλεονάσματα στο 3.5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, που αφαιρούν πολύτιμους πόρους από την ανάπτυξη, καθώς τα ονομάζει δημοσιονομικό χώρο για παροχές όπου κρίνει η κυβέρνηση, αναλόγως την κοινωνική τάξη που θέλει να πριμοδοτήσει εν’όψει και των εκλογών.

Επίσης, δεν έγινε καμία αναφορά για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά ούτε και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αυξάνονται δραματικά το τελευταίο διάστημα με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να μην λειτουργεί αποτελεσματικά.

Είναι γεγονός πώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και συνολικά η κυβέρνηση, βρίσκονται σε μία διαρκή αμηχανία απέναντι στους πολίτες, καθώς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περικοπές και την διαρκή φτωχοποίηση που έχει συντελεστεί τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ τώρα καλούνται να τηρήσουν απαρέγκλιτα, ένα σκληρό μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας, χωρίς πρόσθετες δόσεις και χρήματα, αλλά με αυτόματες περικοπές αν δεν καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και μάλιστα με την χώρα αποκλεισμένη ήδη από τις διεθνείς αγορές, λόγω της μη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην παρούσα κυβέρνηση.

Παρά λοιπόν τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ περί ελαφρύνσεων και μειώσεων φόρων και εισφορών, η ζημιά που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία δεν ανατρέπεται με ημίμετρα παροχών και διορισμούς στο δημόσιο, παρά μόνο με μία συνετή αναπτυξιακή πολιτική που κινητοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους στην οικονομία.

Όσο και να έχει λοιπόν διάθεση ο πρωθυπουργός να εξαντλήσει την τετραετία, είναι πολύ πιθανό να τον προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις στην οικονομία, με ταυτόχρονες κοινωνικές αναταραχές και έτσι να αναγκαστεί να συρθεί σε μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, έχοντας απέναντί του το σύνολο των πολιτών και του πολιτικού συστήματος που κάποτε τον στήριζε...

Μελέτης Ρεντούμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: