12.9.18

Ηχηρό μήνυμα Γιούνκερ...


Yπερήφανος για τις «ηράκλειες» προσπάθειες της Ελλάδας...

Οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε, Τετάρτη, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον απολογισμό του...
έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε το έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητάς που ο ίδιος είχε θέσει και να αναλύσει τον σχεδιασμό για το υπόλοιπο της θητείας του μέχρι τις ευρωεκλογές.Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα κάνουν τον δικό τους απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα επισημάνουν αυτά που θέλουν να δουν να επιτυγχάνονται μέχρι τον Μάιο του 2019.

Κάλεσμα για ενότητα στην ΕΕ: Να είναι ο εγγυητής της ειρήνης

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο εγγυητής της ειρήνης και πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί η ΕΕ εγγυάται την ειρήνη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την Κατάσταση της Ένωσης» στο ευρωκοινοβούλιο.

«Όχι στους υπερφίαλους εθνικισμούς» είπε στη συνέχεια ο κ Γιούνκερ τονίζοντας ότι έχουμε γυρίσει τη σελίδα της οικονομικής κρίσης που μας έπληξε σκληρά. «Έχουμε ανάπτυξη και αύξηση των θέσεων απασχόλησης σε απόλυτους αριθμούς περισσότερες από ότι ο πληθυσμός του Βελγίου» , τόνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παράγων στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ενωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής – Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, είπε στη συνέχεια, πραγματοποιώντας ένα κάλεσμα ενότητας.

«Αισθάνομαι υπερήφανος για τις “ηράκλειες” προσπάθειες της Ελλάδας»

Τις «ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης το 2108, σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

Ενίσχυση της Frontex θέλει ο Γιούνκερ – 10.000 ευρωπαίοι συνοριοφύλακες μέχρι το 2020

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων ώστε να είναι σε θέση να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες στα σύνορα της Ενωσης.

«Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες» μέχρι το 2020, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλάκων (νέα ονομασία της Frontex από το 2016) ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Τα μέλη της πέρασαν από 300 το 2014 σε 1.300 μέχρι το τέλος του 2018, με μία επιπλέον εφεδρική δύναμη 1.500 εθνικών φυλάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πλέον στα κράτη μέλη να συγκροτήσουν μία πραγματική «ευρωπαϊκή αστυνομία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, με «ένα μόνιμο σώμα 10.000 μελών μέχρι το 2020», στο οποίο θα περιλαμβάνονται ειδικοί σε θέματα επαναπροώθησης μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους.

Ο συνολικός αριθμός των φυλάκων που θα απαρτίζουν το ευρωπαϊκό σώμα περιλαμβάνει το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας (1.500 φύλακες μέχρι το 2020, 3.000 το 2027, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν), καθώς και φύλακες αποσπασμένους για μικρές ή μεγάλες περιόδους από τα κράτη μέλη (8.500 συνολικά το 2020, 7.000 το 2027, όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία θα διαθέτει περισσότερους ευρωπαίους φύλακες).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία να διαθέτει διοικητικές εξουσίες και τον δικό της εξοπλισμό.

«Να γίνει παγκόσμιος παράγων η ΕΕ για να ακουστεί η φωνή της»

Για να γίνει «παράγων της διεθνούς σκηνής» και για να ακουστεί η φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε την λήψη ορισμένων αποφάσεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με ειδική πλειοψηφία και όχι πλέον με ομοφωνία, για να μην έχει μία και μόνη χώρα την δυνατότητα να ακινητοποιεί την Ένωση.

Θέλει επίσης την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ: «παράδοξο» να πληρώνεται η αγορά ευρωπαϊκών αεροσκαφών σε δολάρια ή ακόμη να πληρώνεται σε αμερικανικό νόμισμα το 90% των εισαγωγών ενέργειας την ώρα που μόνο το 2% προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Μία Ευρώπη πιο ισχυρή όταν είναι ενωμένη: το μήνυμα απευθύνεται προς τους ευρωσκεπτικιστές και τους εθνικιστές, προς τους οποίους τόσες φορές απευθύνθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του. Από την έναρξη της θητείας του, τα κινήματα των ευρωσκεπτικιστών και εθνικιστών ενισχύθηκαν και κατόρθωσαν να αναλάβουν την εξουσία στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ιταλία.

«Ο πατριωτισμός του 21ου αιώνα έχει διπλή διάσταση, μία εθνική και μία άλλη ευρωπαϊκή», είπε.

«Όποιος αγαπά την Ευρώπη πρέπει να αγαπά τις χώρες που την απαρτίζουν, όποιος αγαπά την χώρα του, πρέπει να αγαπά την Ευρώπη. Ο πατριωτισμός είναι αρετή, ο στενόμυαλος εθνικισμός είναι ένα κατάφωρο ψέμα και ένα ολέθριο δηλητήριο».

Στην ώρα που λαϊκιστικά κινήματα εκμεταλλεύονται το καυτό θέμα της μετανάστευσης στις προεκλογικές τους εκστρατείες, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επαναδιατυπώνει την αντίθεσή του στους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων.

Προειδοποίηση για Brexit

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που εκφράζεται τέλεια στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά, δεν χρησιμοποίησε την γλώσσα του Σαίξπηρ παρά μόνο για να μιλήσει για το Brexit και για να υπενθυμίσει την κόκκινη γραμμή των 27 ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο Λονδίνο: «Όποιος αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να έχει την ίδια προνομιακή θέση με ένα κράτος μέλος της. Εάν κάποιος αποχωρεί από την Ένωση, δεν αποτελεί τμήμα της ενιαίας αγοράς μας και σε καμία περίπτωση ορισμένων τμημάτων αυτής».

altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: