27.9.18

Κρίση στην ιταλική κυβέρνηση...

Διχόνοια στον συνασπισμό της Ιταλίας για τον κρατικό προϋπολογισμού του 2019 από τη Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια με σκοπό να...
επιτευχθεί συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, που δεν ανήκει σε κάποιο από τα δύο κόμματα.

Λόγω των εξελίξεων έχουν αυξηθεί τα spreads των ιταλικών ομολόγων, ενώ αναβλήθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τους στόχους του προϋπολογισμού

Η λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας έχει υποσχεθεί να «τερματίσει τη φτώχεια» με τα φιλόδοξα σχέδια της για αύξηση δαπανών να βρίσκουν κάθετα αντίθετες τις Βρυξέλλες, που θέλουν να παραμείνουν χαμηλότερες.

Ο Τρία βρίσκεται υπό πίεση για να εγκρίνει το σχέδιο, που συνεπάγεται και αύξηση του ιταλικού ελλείμματος, καθώς οι πολιτικοί προϊστάμενοί του θέλουν με αυτό να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις προεκλογική τους στην εκστρατεία.

«Τα Πέντε Αστέρια θέλουν το στόχο σε ποσοστό πάνω από 2,4% για να εξασφαλίσουν ότι οι βασικές υποσχέσεις τους θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα» δήλωσε βουλευτής της Λέγκας που μίλησε ανώνυμα στο Politico.

Όμως, ο υπουργός Οικονομικών και δηλωμένος υποστηρικτή της ευρωζώνης, απειλεί να παραιτηθεί λέγοντας ότι το έλλειμμα δεν μπορεί να είναι πάνω από το 1,6% δεσμευόμενος ότι να τηρήσει τους σχετικούς κανόνες της Ε.Ε.

«Μία μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ (σ.σ. της κυβέρνησης) μας και του Τρία» δήλωσε πηγή της κυβέρνησης από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που πρόσθεσε όμως ότι «τα κυβερνώντα κόμματα συμφωνούν» κι ότι δεν είναι απαραίτητο ο στόχος «για το έλλειμμα του 2019 να είναι στο 2,4% (του ΑΕΠ), αλλά πρέπει να είναι πάνω από το 2%».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, αρνήθηκε ότι απομακρυνθεί από τη θέση του ο υπουργός, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμες οι προτάσεις για το εισόδημα και η ουσιαστική αύξηση των συντάξεων.

Πρόκειται για «προϋπολογισμό του λαού... αυτό θα αλλάξει τη χώρα, θα απαλλαγούμε από τη φτώχεια, την επαίσχυντη μεταρρύθμιση των συντάξεων και τους πολιτικοποιημένους τεχνοκράτες» σημείωσε ο Ντι Μάιο, που στο παρελθόν έχει πει ότι τα Πέντε Αστέρια του θα μπορούσαν να αφήσουν την κυβέρνηση να καταρρεύσει, εάν δεν έχουν λόγο στην κεντρική οικονομική πολιτική.

Το πρωί ο Ρικάρντο Μολινάρι, κορυφαίος βουλευτής της Λέγκας, δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής: «Αν ο Τρία δεν ενταχθεί στο έργο μας, θα βρούμε κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά του»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: