7.9.18

Το ζητούσαν τα Σκόπια, το επιθυμούσε η Αθήνα...


Οσοι δημοσιογράφοι έχουμε καλύψει για χρόνια το Σκοπιανό και τα «πηγαινέλα» του Μάθιου Νίμιτς, γνωρίζουμε πολύ καλά και δεν υπάρχει λόγος να μη θυμόμαστε ότι το «Βόρεια Μακεδονία», όπως και το «Ανω Μακεδονία» ήταν...
οι δυο προτάσεις που η Αθήνα δήλωνε ότι «αποτελούν μια καλή βάση για συζήτηση». Και ότι ειδικά το «Βόρεια Μακεδονία» το αποδεχόταν σαν «μια από τις λύσεις» που συζητούσε.

Σε αντίθεση με τα Σκόπια, που σε αυτό το όνομα «τελικά θα συμφωνούσαν», όπως γράφει η τότε Αμερικανίδα πρέσβης Gillian Milovanovic στο περίφημο έγγραφο του WikiLeaks.



Με ολοσέλιδες καταχωρίσεις που έκανε το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού το 2008 σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού χαρακτήριζε το «Βόρεια Μακεδονία» λύση που συμφέρει και τις δύο πλευρές 

Τον Αύγουστο 2008, λίγους μόνο μήνες μετά το βέτο της Αθήνας στο Βουκουρέστι, η τότε υπουργός των Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτάται από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη σε πρωινή εκπομπή του Mega:

«Εκτιμάτε ότι μια λύση του τύπου “Βόρεια Μακεδονία” ή με κάποιο άλλο παράγωγο είναι μια καλή λύση; Είπατε με γεωγραφικό προσδιορισμό, ένα όνομα για όλους».

Απάντηση: Είμαστε έτοιμοι να τα κουβεντιάσουμε όλα, δεν έχουμε κανένα θέμα, μέσα στο πλαίσιο του γεωγραφικού προσδιορισμού που θα ξεχωρίζει τη Μακεδονία μας από την υπόλοιπη.

Από εκεί και πέρα ότι κάποιοι θα προσπαθούν κάθε φορά να απαξιώσουν διπλωμάτες, να γκρινιάξουν, η γνωστή ελληνική μιζέρια κ.λπ. την ξέρουμε, τη λαμβάνουμε υπόψη μας όσο χρειάζεται, αλλά αν βρεθεί λύση μέσα στο πλαίσιο το οποίο η Βουλή των Ελλήνων και η κυβέρνησή μας έχει θέσει, από εκεί και πέρα...».

Δημοσιογράφος: Και φαντάζομαι ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είναι μία από αυτές τις λύσεις που συζητάτε.

Απάντηση: Είναι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός, κ. Τάκη, βεβαίως.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Ρόμπερτ Γκόρο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: