24.9.18

Ο Αλέξης, ο Κυριάκος και η μάχη για τους αναποφάσιστους...

Σε μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξελιχθεί η διεκδίκηση των αναποφάσιστων καθ´ οδόν για τις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να έχει μια...
ισχυρή λαική εντολή διακυβερνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας για να χάσει με όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά, ώστε να κάνει δύσκολη τη ζωή της ΝΔ στην κυβέρνηση και να παραμείνει ο ίδιος κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού, όπως σχολιάζουν στην Πειραιώς. 

Το στοίχημα του συγκεκριμένου είναι η μεγάλη πρόκληση. Λύσεις στα προβλήματά τους θέλουν οι πολίτες που υπέστησαν τα πάνδεινα στα οχτώ χρόνια των μνημονίων. Τα σχέδια για τη χώρα του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δοκιμαστούν στη βάσανο της κοινής γνώμης. Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, εκείνο της ΝΔ προηγείται σε αποδοχή συγκριτικά με του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλέον πεπραγμένα και αναμετριέται με το κυβερνητικό παρελθόν του. Οι προτάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη (MRB) χαρακτηρίστηκαν πειστικές από το 39% των πολιτών και μόλις το 23% πιστεύει κάτι ανάλογο για τον κ. Τσίπρα.

Η μη περικοπή των συντάξεων, οι επιδοματικές πολιτικές της κυβέρνησης προς τους αδύναμους που θα αρχίσουν να υλοποιούνται στο επόμενο διάστημα, οι μειώσεις φόρων τους οποίους η κυβέρνηση ανέβασε στα ύψη, οδηγώντας σε πρωτογενή πλεονάσματα που σκοτώνουν την οικονομία, και το κοινωνικό μέρισμα ως μια μικρή επιστροφή από τα πολλαπλάσια που πήρε από την υπερφορολόγηση, είναι τα «όπλα» Τσίπρα. Πέτυχε έναν μικρό επαναπατρισμό ψηφοφόρων, αλλά πολύ κατώτερο από αυτόν που προφανώς θα επιθυμούσε μετά το success story της εξόδου από τα μνημόνια, όπως εκτιμούν αναλυτές της ΝΔ. 

Το Σκοπιανό

Το Σκοπιανό παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι που απειλεί τις σχέσεις του με τον κυβερνητικό του εταίρο με αποτέλεσμα το πολιτικό σύστημα να μοιάζει με κινούμενη άμμο. Οι τέσσερις στους 10 πολίτες δεν τη θέλουν τη συμφωνία. Η έγκρισή της από τη Βουλή θα ανεβάσει ξανά ψηλά την ένταση με επιπτώσεις και στις κάλπες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης πολιτικής Τσίπρα και τα «όχι» που δεν είπε στους δανειστές, μιλούν από μόνα τους. Η φετινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απώλεια εσόδων από την είσπραξη του ΦΠΑ επιβεβαιώνει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αναποτελεσματική και αδιέξοδη, δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Επισήμανε ότι η απώλεια ΦΠΑ, είναι αυξημένη κατά 28% από το  2014, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε σε μία σειρά μειώσεων φορολογικών συντελεστών και η οικονομία γύρισε σε θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.

Ο  πρόεδρος της ΝΔ  δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός άλλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με έμφαση στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών όλων των πολιτών, ώστε, μαζί με τους αυστηρότερους ελέγχους και την καθολική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, όπως τονίζει. Η μείωση των φόρων και των εισφορών ήταν στις εξαγγελίες που έκανε από την πρώτη παρουσία του με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ το 2016, γιατί αυτή είναι η οικονομική θεώρηση και στρατηγική του.

«Όλοι ίδιοι είναι»

Η δεξαμενή των αναποφάσιστων συνεχίζει να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά. Η μνημονιακή πολιτική και η κυβίστηση (κοινώς κωλοτούμπα) του ΣΥΡΙΖΑ ώθησε πολλούς ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη στο πάλαι ποτέ αριστερό κόμμα, αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. 

Η Πειραιώς θεωρεί ότι το πείραμα Τσίπρα ανέβασε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και η ευρεία δυσαρέσκεια που προκάλεσε έκανε πιο έντονη την αίσθηση ότι «αφού δεν τα κατάφερε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι ίδιοι είναι». Επομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να δώσει ακόμη πιο απαιτητικές εξετάσεις για να πείσει τους πολίτες ότι όντως η ζωή του θα είναι καλύτερη με μια κυβέρνηση της ΝΔ και πρωθυπουργό τον ίδιο. Η καχυποψία είναι διάχυτη στους πολίτες και είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του προέδρου της ΝΔ που θα πρέπει να κερδίσει. Ακόμη και τώρα, αν και πολλοί έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατευθύνονται προς τη ΝΔ αλλά κρατούν στάση αναμονής ή ακόμη και αποστασιοποίησης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι το δικό του σχέδιο για τη χώρα είναι «πολύ πιο φιλόδοξο από το σχέδιο του κ. Τσίπρα» και κάνει την εξής σύγκριση: «Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και να δημιουργήσουμε πλούτο για όλους. Ο κ. Τσίπρας αρκείται στο να μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα.»

Η υπεροχή του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του Αλ. Τσίπρα αποτυπώνεται για μια ακόμη φορά και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία, κάτι που δημοσκοπικά είναι πρωτοφανές, δεδομένου ότι στο παρελθόν ο εκάστοτε πρωθυπουργός ευνοούνταν από τον συγκεκριμένο δείκτη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν έναν μικρό επαναπατρισμό ψηφοφόρων στο ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτό και ανέβηκε κάπως η συσπείρωσή του. Θεωρείται, όμως, ιδιαίτερα μικρή αυτή η άνοδος μετά την πολυθρύλητη έξοδο από τα μνημόνια και τις παροχές που εξήγγειλε. Η ΝΔ θεωρεί ότι οι πολίτες που επανακάμπτουν στις κάλπες ύστερα από μια περίοδο αποχής, σπάνια το πράττουν για να ανανεώσουν τη θητεία μιας κυβέρνησης. Επανακάμπτουν γιατί επιθυμούν και προσβλέπουν σε μια πολιτική αλλαγή, γι' αυτό και θεωρεί ότι ο χρόνος καθ´ οδόν για τις κάλπες θα μετράει υπέρ της. Και σε αυτή την προοπτική θεωρεί ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητάει τη «θετική ψήφο» των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι εξέφρασε την προσδοκία ακόμη και αυτοί που δεν θα ψηφίσουν ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα την εμπιστευτούν στις μεθεπόμενες, γιατί θα έχουν δει το κυβερνητικό της έργο. 

Η αυτοδυναμία 

Στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έδειξε την αλαζονεία του ευνοημένου από τις δημοσκοπήσεις, που συνεργάτες του δεν αποφεύγουν. Δεν μίλησε καθόλου για αυτοδυναμία. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει, πάντως, το κλειδί της αυτοδυναμίας της ΝΔ στην ουσία το κρατούν τα μικρά κόμματα.  Θα εξαρτηθεί από το πόσα θα μπουν στη Βουλή (αν θα είναι 5κομματική ή 6κομματική κλπ), και κυρίως από το πόσο θα είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Εάν η ΝΔ πάρει 35% και μείνει εκτός βουλής ένα 13%, εξασφαλίζει 151 έδρες, ανεξαρτήτως του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν πάρει 36% και μείνει εκτός ένα 12%, παίρνει 152 έδρες, ενώ με το ίδιο ποσοστό και ένα 14% εκτός βουλής, μπορεί να έχει 155 έδρες...

Χριστίνα Κοραή

newpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: