29.9.18

Το δημοψήφισμα και η Ελλάδα...

Οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας καλούνται αύριο να πάρουν τη σημαντικότερη απόφαση στην πρόσφατη ιστορία τους, από τότε δηλαδή που...
διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και συγκρότησαν ανεξάρτητο κράτος.

Εγκρίνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγουν τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας τους με την Ελλάδα και δίνουν ισχυρό χτύπημα στον εγχώριο εθνικισμό.

Ταυτόχρονα, εγκρίνουν την ένταξή τους σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., όπως προβλέπει το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Η απόρριψη της συμφωνίας ισοδυναμεί με επικράτηση των εθνικιστικών δυνάμεων -και μάλιστα των πιο ακραίων. Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει φροντίσει να δώσει στο δημοψήφισμα συμβουλευτικό χαρακτήρα, για να έχει και έπειτα από αυτό -ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα- τον έλεγχο των πολιτικών πρωτοβουλιών.

Αναμφίβολα, όμως, ένα αρνητικό αποτέλεσμα συνιστά, για την ίδια, σοβαρή πολιτική ήττα, καθώς πολύ δύσκολα στη συνέχεια θα μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση.

Μετά το δημοψήφισμα, οι εκλογές στη γειτονική χώρα είναι μονόδρομος. Υποχρεωτικές στην περίπτωση που το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, καθώς η σημερινή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί. Υποχρεωτικές και στην περίπτωση που θα είναι θετικό, καθώς δεν υπάρχει στη Βουλή της ΠΓΔΜ ο συσχετισμός των 2/3 που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος.

Το δημοψήφισμα θα έχει ουσιαστικές επιδράσεις και στην Ελλάδα. Αν επικρατήσει το «όχι», η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Θα οξυνθούν τα πολιτικά πάθη, καθώς πρόσκαιρα η πολιτική επίδραση θα είναι θετική για τα κόμματα που έχουν ταχθεί εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αφήσει αναξιοποίητο το ζήτημα στην αντιπολιτευτική του δραστηριότητα.

Το πρόβλημα, όμως, με τη γείτονα θα υπάρχει μακροπρόθεσμα και με ενισχυμένο τον εγχώριο εθνικισμό.

Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι τι συμφέρει τον πολιτικό καιροσκοπισμό, αλλά αυτό που συμφέρει τη χώρα. Την Ελλάδα σε κάθε περίπτωση δεν τη συμφέρει η διατήρηση της εκκρεμότητας με την ΠΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση δεν τη συμφέρει η ενίσχυση του εθνικισμού και η εθνικιστική περιχαράκωση και από τις δύο πλευρές. Τη συμφέρει να κλείνει τα ανοιχτά μέτωπα.

Και αυτό είναι εθνικό ζήτημα, που ξεπερνά τα κόμματα και τα συμφέροντά τους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: