7.9.18

Το ντόμινο των ψηφοδελτίων...


H άνοδος Τσίπρα και Μητσοτάκη αυτή και την επόμενη εβδομάδα στην ΔΕΘ σηματοδοτεί, ουσιαστικά, και την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Και παρ’ ότι, όπως όλα δείχνουν, θα πρόκειται για μια προεκλογική περίοδο ιδιαίτερα μακρά, παράλληλα με την...
«μάχη» της Θεσσαλονίκης καταγράφεται πλέον αυξημένη, διακομματική κινητικότητα και ως προς την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, τις υποψηφιότητες και την εκλογική τακτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ


Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, δύο είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν, σ΄αυτήν την φάση, τον εκλογικό σχεδιασμό. Το πρώτο είναι η στρατηγική των συμμαχιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές – μια στρατηγική, που εστιάζει στο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά και θεωρείται «όχημα» για την προσέλκυση κεντροαριστερών ψηφοφόρων και στις εθνικές κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό, εάν τελικώς ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ξανά υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης η στήριξή του από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένη, ενώ σε προωθημένο στάδιο βρίσκονται και οι επαφές με τους Σταύρο Αρναουτάκη και Απόστολου Κατσιφάρα στις περιφέρειες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το εάν οι ευρωεκλογές του Μαίου θα γίνουν τελικώς με σταυρό ή με λίστα. Στο Μαξίμου υπήρξαν το τελευταίο διάστημα επίμονες εισηγήσεις για επαναφορά της λίστας, με βασικό σκεπτικό ότι ο σταυρός ευνοεί τους «αναγνωρίσιμους» υποψήφιους και αποκλείει άλλα ικανά στελέχη του κομματικού μηχανισμού. Πρόσθετο επιχείρημα είναι και το ότι η λίστα δίνει την δυνατότητα στον πρόεδρο του κόμματος να «περιφρουρήσει» την ομάδα του στην Ευρωβουλή και να μην υποστεί ανεξαρτητοποιήσεις όπως αυτές της Σοφίας Σακοράφα, του Νίκου Χουντή και του Κώστα Χρυσόγονου.

Οι τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός καταλήγει στην διατήρηση του σταυρού, καθώς ποντάρει στην προσωπική εκστρατεία των υποψηφίων για την ενίσχυση των ποσοστών και του κόμματος. Στο ευρωψηφοδέλτιο θεωρείται δεδομένο ότι θα βρίσκονται οι νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ, στο πλαίσιο και εδώ του ανοίγματος στην κεντροαριστερά, συζητείται και το όνομα της Λούκας Κατσέλη που δεν μπήκε τελικά στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό.

Πέραν τούτων, το σπάσιμο της Β΄ Αθήνας αναδιαμορφώνει και τον χάρτη των υποψηφιοτήτων στην, έως σήμερα, περιφέρεια-μαμμούθ, με τις πληροφορίες να φέρουν τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Κώστα Ζαχαριάδη υποψηφίους στον βόρειο τομέα, τον Νίκο Παππά στον νότιο, ενώ στον δυτικό αναμένεται να κατέβουν ο Δημήτρης Βίτσας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πάνος Ρήγας. Στις τελικές επιλογές θα παίξει ρόλο και το που θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Κοτζιάς, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Κώστας Γαβρόγλου.

Η Νέα Δημοκρατία

Στην Νέα Δημοκρατία, η οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο ευρωψηφοδέλτιο, με όλα τα πολιτικά μηνύματα που αυτή εμπεριέχει, καταδεικνύει και τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να προωθήσει στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών την νέα, και δικής του επιρροής, γενιά στελεχών, προκειμένου να αποκτήσει και ουσιαστικό έλεγχο του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία σήμερα ελέγχεται σε συντριπτικό ποσοστό από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν πως επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ πάνω από το ήμισυ, και σ’ αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η προσπάθεια ανάδειξης νέων προσώπων από το Μητρώο Στελεχών. Πρόκειται, ωστόσο, για μια προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη, με δεδομένες τις «βαρονίες» εντός ΝΔ, την ισχύ της καραμανλικής ομάδας και τους σκληρούς μηχανισμούς που έχουν παράγοντες όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως θα είναι υποψήφιος στον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας επιχειρώντας να στείλει μήνυμα προσέγγισης με τα λαϊκά στρώματα, ενώ η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη θα τον διευκολύνει εγκαταλείποντας την Β’ Αθήνας και κατεβαίνοντας στα Χανιά με αντάλλαγμα την υποψηφιότητα του γιου της Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο της Αθήνας.

Οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης θα δώσουν αμφότεροι την μάχη στον βόρειο τομέα, όπου αναμένεται να κατέβει και ο πρώην υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Καραμανλή, Θόδωρος Ρουσόπουλος. Στον νότιο τομέα θα βρίσκονται οι Νίκος Δένδιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ στον δυτικό θα είναι υποψήφιος και ο Μάκης Γιακουμάτος.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: