11.9.18

Γυρίζουν την πλάτη στον Όρμπαν...

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση συζήτησης στο συμβούλιο κορυφής του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. που προβλέπει την...
αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε., οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λίγες ώρες πριν από τη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ολομέλεια αναμένεται να καλέσει με ψήφισμά της τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να κινήσουν τη διαδικασία και να φέρουν το θέμα του ακροδεξιού Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, προς συζήτηση και ψήφιση στο συμβούλιο κορυφής.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και τις πολιτικές που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός της, Βίκτορ Όρμπαν.

Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 εκ των παρόντων ευρωβουλευτών και τα πρώτα μηνύματα δείχνουν πως συγκεντρώνονται αρκετές πιθανότητες να περάσει.

Το πρώτο δείγμα γραφής έδωσαν οι ομοϊδεάτες του Όρμπαν, οι συντηρητικοί της Αυστρίας, που δείχνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης η οποία διαπιστώνει πως η Ουγγαρία παραβιάζει κατ΄εξακολούθηση τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την πληροφορία έδωσε ο ίδιος ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η απόφαση αυτή είναι ασυνήθιστη για τον Κουρτς δεδομένων των στενών σχέσεών του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που είναι και αυτός υποστηρικτής της σκληρής γραμμής όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Οι πέντε συντηρητικοί ευρωβουλευτές της Αυστρίας δεν μπορούν να επηρεάσουν τα αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ωστόσο, η πρόθεση τους δείχνουν πολλά.

«Οι Αυστριακοί (συντηρητικοί) βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ επειδή πιστεύουμε πως δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί στην κυριαρχία του νόμου και της δημοκρατίας και άρα είναι σημαντικό οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον της Ουγγαρίας να ξεκαθαρίσουν», δήλωσε ο Κουρτς στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

O Κουρτς εμφανίστηκε να προτείνει ότι και άλλες χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του Άρθρου 7.

«Δεν πρέπει μόνο να ρίξουμε μια στενότερη ματιά στην Ουγγαρία αλλά όταν βλέπουμε την κατάσταση στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, όπου πρόσφατα σημειώθηκε δολοφονία ενός δημοσιογράφου, και εκεί επίσης πρέπει να δούμε από πολύ κοντά» είπε.

Ανάλογη στάση θα τηρήσουν και οι ευρωβουλευτές των «Πέντε Αστέρων».

Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 εκ των παρόντων ευρωβουλευτών με την μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, 218 ευρωβουλευτές) να έχει «αγκαλιάσει» το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν (12 ευρωβουλευτές).

Στο ΕΛΚ συμμετέχουν η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, το κόμμα του προέδρου της κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και το κόμμα της γαλλικής δεξιάς Les Republicains.

Η πρόταση, που έχει εισηγήτρια την ευρωβουλευτή των Πρασίνων Τζούντιθ Σαργκεντίνι, έρχεται λίγους μήνες αφότου η Κομισιόν αποφάσισε να κινήσει παρόμοιες διαδικασίες κατά της Πολωνίας. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που στο Ευρωκοινοβούλιο συζητείται η ενεργοποίηση του Άρθρου 7.

Στις τάξεις των υπόλοιπων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου οι θέσεις είναι πιο ξεκάθαρες. Ακροδεξιοί, εθνικιστές, μεταρρυθμιστές απορρίπτουν την πρόταση, ενώ σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, Πράσινοι και ριζοσπαστική Αριστερά την υποστηρίζουν.

Ο Όρμπαν αναμένεται να αντικρούσει τις κατηγορίες (σ.σ. θα πάρει τον λόγο πριν από την έναρξη της συζήτησης) προβάλλοντας έναν φάκελο από αντιπαραθέσεις που είναι καταγεγραμμένες σε περισσότερες από 100 σελίδες, ενώ θα ισχυριστεί ότι το κόμμα του έχει αντιμετωπίσει εδώ και καιρό τα περισσότερα απ' όσα του προσάπτονται.

Ωστόσο, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μοιάζει να προκαταβάλει πως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενεργοποιεί το Άρθρο 7 της Συνθήκης της Ε.Ε.

«Η αλήθεια είναι πως η απόφαση είναι ήδη προδιαγεγραμμένη» έγραψε ο ακροδεξιός πολιτικός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: