17.9.18

Ο Όρμπαν ξεσπαθώνει, ο Βέμπερ καλεί σε διάλογο...

Αμετανόητος ο Βίκτορ Όρμπαν, συνεχίζει την ακροδεξιά ρητορική του σε υψηλούς τόνους, την ώρα που ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βεμπερ, προσπαθεί να...
κατευνάσει τις αντιδράσεις κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν το θέμα της Ουγγαρίας στη Σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την ενεργοποίηση του άρθρου 7 και της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, με την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν να χαρακτηρίζεται στο ψήφισμα «συστηματική απειλή» για τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης. Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε, 448 ευρωβουλευτές ψήφισαν «υπέρ» της απόφασης, 197 «κατά», ενώ υπήρξαν 48 αποχές.

Από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός έκανε λόγο για άκυρο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διχάζοντας περαιτέρω τους Ευρωπαίους.

Σήμερα (Δευτέρα) ο Όρμπαν άσκησε κριτική στην πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για ενίσχυση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex, υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο οι Βρυξέλλες να αφαιρούν από την Ουγγαρία το δικαίωμά της να προστατεύει τα δικά της σύνορα.

«Είναι καλοδεχούμενο που αντί για τις (μεταναστευτικές) ποσοστώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά στρέφει την προσοχή της στην προστασία των συνόρων», είπε ο Ορμπάν, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι «δεν είναι σωστό να μας αφαιρείται το δικαίωμά μας να προστατεύσουμε τα σύνορα και οι Βρυξέλλες να θέλουν να αναλάβουν αυτές την ευθύνη».

Όπως τόνισε ο Όρμπαν, θα κρατήσει την ίδια στάση και στην προσεχή συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει στο Σάλτσμπουργκ.

Ταυτόχρονα σήμερα, ο Βέμπερ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν το θέμα της Ουγγαρίας στη σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ.

«Εκφράζονται παράπονα και γίνονται επιθέσεις κατά του Βίκτορ Oρμπαν, αλλά το θέμα δεν συζητιέται», είπε αρχικά το επικεφαλής του ΕΛΚ, συμπληρώνοντας ότι «το άρθρο 7 δεν είναι το κουτί της Πανδώρας, η Ευρώπη πρέπει να συζητά γι’ αυτά τα θέματα... Πρόκειται για την επιβίωση του δυτικού μοντέλου».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΕΛΚ, θα ήταν «αυτοκτονία» να απομακρυνθεί ο Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς οι εκτιμήσεις για τις ευρωεκλογές του 2019 φέρνουν την Ουγγαρία ως τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα εντός της κεντροδεξιάς.

Από την πλευρά του, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς (η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτή τη χρονική περίοδο), έστειλε σήμερα το μήνυμα ότι η χώρα του σκοπεύει να στηρίξει όλους «όσοι θέλουν να χτίσουν γέφυρες».

«Υπάρχουν υπερβολικά πολλές εντάσεις στην Ε.Ε., μεταξύ ανατολής και δύσης, βορρά και νότου. Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι η Ε.Ε. μπορεί να είναι επιτυχημένη μόνο αν συνεργαζόμαστε και αν ενεργούμε από κοινού», δήλωσε ο Κουρτς από το Παρίσι, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (Κυριακή) ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αμφισβήτησε τη νομιμότητα του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για την Ουγγαρία, υιοθετώντας μάλιστα την επιχειρηματολογία του Όρμπαν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: