16.9.18

Ο Τσίπρας στον ΟΗΕ...


Οι ηγέτες που θα βρεθούν δίπλα του...

Σχεδόν λιγότερο εβδομάδες πριν ο Αλέξης Τσίπρας​ ανέβει για 3η φορά στο βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών οι ετοιμασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο τόσο για την ομιλία που θα πραγματοποιήσει στη Νέα Υόρκη όσο και για...
τις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνέλευσης είναι εντατικές.

Ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί το βράδυ της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ ώρα Ελλάδας), που θα είναι και η τελευταία ημέρα παραμονής του στην αμερικανική μεγαλούπολη. Αναμένεται να στείλει μηνύματα για το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας, ειδικά μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιτροπείας, για την εμπέδωση της ειρήνης στη βαλκανική χερσόνησο και στο Αιγαίο, για την επίλυση του Σκοπιανού, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το προσφυγικό και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης από το 2015 και μετά που ξέσπασε η κρίση.

Σε γεωστρατητικό επίπεδο οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία επικεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και βεβαίως το ελληνικό. Η μείωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Θράκη αποτελεί το ζητούμενο με την κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο να αποτελεί μια μόνιμη απειλή από τη στιγμή που στην  εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου εξακολουθεί να εμπλέκεται η Τουρκία.

Η ατζέντα των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με ηγέτες των άλλων χωρών δεν έχει κλείσει ακόμα, αφού θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμά τους και το χρόνο παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη.

Στους πρώτους ομιλητές της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου νωρίς το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Θα ακολουθήσει ο Ταγίπ Ερντογάν και μέχρι το βράδυ θα έχει ανέβει στο βήμα και ο Εμανουέλ Μακρόν. Οι αμερικανικές εκλογές στο Κογκρέσο ενδεχομένως να μειώσουν το χρόνο παραμονής του Αμερικανού προέδρου στη Νέα Υόρκη και μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα βρεθεί σε κάποιον κοινό χώρο με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είτε στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είτε στη δεξίωση που διοργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών. 

Δεν έχει ξεκαθαρίσει, επίσης αν μετά την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα και να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα ενδιαφέρον θα έχει στς 27 Σεπτεμβρίου η τοποθέτηση του πρόεδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, υποστηριζόμενου από το αντιπολιτευόμενο και εθνικιστικό VMRO. Το ίδιο απόγευμα στο "παιχνίδι" θα μπει και το Κυπριακό με τον Νίκο Αναστασιάδη να παίρνει το λόγο. Οι επαφές, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει ο Νίκος Κοτζιάς για την επανεκκίνηση των συζητήσεων  με την άλλη πλευρά θα είναι σημαντικές, ενώ στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που θα πάρει το λόγο αργά το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται μια ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για το "ξεπάγωμα" των σχέσεων μεταξύ Αθήνας - Μόσχας μετά τις απελάσεις Ρώσων και Ελλήνων διπλωματών.

Το προσφυγικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των τοποθετήσεων του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και του Ισπανού Πέδρο Σάντσεθ τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με ομογενειακούς παράγοντες της Νέας Υόρκης.

Τα προηγούμενα χρόνια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκ μέρους της ΕΕ, είχε παρέμβει από τον βήμα του ΟΗΕ. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και φέτος ο Ντόναλντ Τουσκ το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου. Με την τοποθέτησή του θα επικεντρωθεί:

Στην προαγωγή της ειρήνης και στην πρόληψη των συγκρούσεων.
Στην ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Στην προώθηση του πυρηνικού αφοπλισμού και της μη διάδοσης.
Στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που συνδέονται με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξή του χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας» και με βάση τη στάση που έχει κρατήσει έως τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει ότι θα ασκήσει πιέσεις στους ηγέτες.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: