13.9.18

Νέες... φουρτούνες στο Ποτάμι...


Η υπαρξιακή αγωνία για την επόμενη ημέρα είναι κυρίαρχη πλέον στο Ποτάμι, με τα περισσότερα στελέχη του να στρέφουν το βλέμμα τους προς τη Νέα Δημοκρατία. «Κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσε και το...
χθεσινό ναυάγιο της επιστροφής του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στη Σεβαστουπόλεως, γεγονός που προκάλεσε δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Επισήμως, ο Σταύρος Θεοδωράκης προκρίνει ανασυγκρότηση στο συνέδριο του Νοεμβρίου, αυτόνομη πορεία και κάθοδο στις εκλογές, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις των δημοσκοπήσεων είναι απογοητευτικές, με ποσοστά περί το 1%. Το ζήτημα της κατεύθυνσης και των συμμαχιών συζητήθηκε στην τετράωρη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης, με το μυαλό όλων να βρίσκεται σε ένα πιθανό plan B, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σύμπραξη, ακόμη και προεκλογικά, με τη Ν.Δ.

Αλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο επικεφαλής του κόμματος υποστήριξε μεν την αυτονομία, αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι υπέρ ενός φιλοευρωπαϊκού φιλελεύθερου μετώπου απέναντι στον λαϊκισμό. Το αν εννοούσε μια ευρωομάδα με τον Γάλλο Εμμ. Μακρόν ή μια συμμαχία με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη (σ.σ. όπως έχει προτείνει δημόσια η Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός) θα φανεί στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι από την 6μελή Κ.Ο. του Ποταμιού δύο βουλευτές (Ψαριανός, Αμυράς) εξακολουθούν να τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της συνεργασίας με τη Ν.Δ. και ο Σπύρος Δανέλλης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «προσγείωση»

Τη θεωρητική συζήτηση με χαρακτηριστικά... ψυχανάλυσης ανέλαβε να «προσγειώσει» ο συνεργαζόμενος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι το Ποτάμι έχει κλείσει τον κύκλο του και μια αυτόνομη κάθοδος ή μια αφομοίωση σε ψηφοδέλτια άλλου κόμματος θα σημάνει και την εξαφάνισή του.

Για τον λόγο αυτόν πρότεινε σύμπραξη του Ποταμιού στη δημιουργία ενός νέου φορέα του ευρύτερου χώρου. Πάντως, και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν τον αφορά οποιαδήποτε συνεργασία με τη Ν.Δ. και ότι το Ποτάμι «δεν πρέπει να γίνει προεκλογικός κολαούζος της Ν.Δ.».

«Ναυάγιο» με Θεοχάρη

Το κλίμα, πάντως, δεν βοήθησε ούτε το ναυάγιο της επιστροφής Θεοχάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι διαπραγματεύσεις Θεοδωράκη - Θεοχάρη, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων, βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο ανεξάρτητος βουλευτής που αποχώρησε τον Απρίλιο του 2016 από το κόμμα, έβλεπε θετικά μια επιστροφή του, υπό τον –άτυπο– όρο ότι στο προσεχές συνέδριο θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία.

Για τον λόγο αυτόν ζήτησε ανοιχτό συνέδριο και δέσμευση για αυτόνομη πορεία. Η πλευρά του Ποταμιού πρότεινε μια ποσόστωση για το συνέδριο π.χ. 60% μέλη του κόμματος (ακόμη και παλαιότερα), 20% νέα μέλη και 20% συμμετοχή συλλογικοτήτων, η πλευρά Θεοχάρη ζήτησε περισσότερα νέα μέλη και το τελικό ραντεβού της συμφωνίας δεν έγινε ποτέ.

Το βράδυ της Τρίτης, ο επικεφαλής ενημέρωσε τη σύσκεψη του κόμματος ότι ο Χ. Θεοχάρης ζήτησε θέσεις και ειδική μεταχείριση για να επιστρέψει. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως επικαλούνται και αρνητικές αντιδράσεις της βάσης.

Ωστόσο, από το περιβάλλον του βουλευτή διαψεύδουν ότι ζήτησε κάποια θέση ευθύνης. Αντίθετα, διαπιστώνουν ότι δεν υπήρχε επί της ουσίας βούληση από πλευράς Θεοδωράκη να διακινδυνεύσει μια δεύτερη υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε.

«Ζήτησα ένα ανοικτό συνέδριο, που θα αγκαλιάσει την κοινωνία, και τη δέσμευση της ηγεσίας για την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού. Δυστυχώς, δεν έλαβα τη δέσμευση της ηγεσίας για αυτόνομη πορεία προς τις εκλογές», τόνισε χθες σε δήλωσή του ο Χ. Θεοχάρης.

Αμεση ήταν και η αντίδραση της Σεβαστουπόλεως, που θύμισε τις πύρινες αντεγκλήσεις του 2016: «Ε, όχι και υποδείξεις από τους γυρολόγους. Η αυτόνομη και δυνατή πορεία του Ποταμιού δεν αφορά αυτούς που το εγκατέλειψαν και τώρα πασχίζουν να κρατηθούν στην επικαιρότητα, ψάχνοντας απεγνωσμένα μια θέση σε ένα οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο».

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: