6.9.18

Παγιδευμένοι στο αεροδρόμιο του Παρισιού...

Μητέρα και τα τρία παιδιά της από την Τουρκία, ζουν εδώ και 10 ημέρες σε αεροδρόμιο, περιμένοντας την απέλασή τους, μετά την...
απόρριψη από τις γαλλικές αρχές του αιτήματος ασύλου που υπέβαλε η οικογένεια. Η Μελέκ Γιλμάζ, ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε το Euronews στο σχετικό ρεπορτάζ του, δασκάλα Γεωγραφίας στο επάγγελμα, κατηγορείται στην πατρίδα της για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ήδη έχει καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση.

Η Μελέκ Γιλμάζ (ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε το Euronews στο σχετικό ρεπορτάζ του) ήταν δασκάλα γεωγραφίας πριν απολυθεί όπως και άλλοι 130.000 συμπολίτες της μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η Γιλμάζ έχασε τη δουλειά της επειδή σύμφωνα με τις αρχές είχε σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Τέθηκε υπό κράτηση μια ημέρα μετά την απόλυση της και αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση και περιοριστικούς όρους. Ο σύζυγός της είχε καταφέρει εν τω μεταξύ να φύγει από τη χώρα, καθώς εκκρεμούσε και εναντίον του ένταλμα σύλληψης.

Η δίκη της Γιλμάζ έγινε και η δασκάλα καταδικάστηκε σε 6 χρόνια και τρεις μήνες φυλακή. Τα αποδεικτικά στοιχεία; Εργάστηκε κάποια στιγμή σε σχολείο που χρηματοδοτούνταν από το κίνημα του Γκιουλέν, είχε λογαριασμό στην τράπεζα Asya, που οι αρχές υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με το κίνημα του ιμάμη και έστελνε τα παιδιά της σε σχολείο που επίσης βρίσκεται σε λίστα με τα χρηματοδοτούμενα από τον Γκιουλέν ιδρύματα.

Η Γιλμάζ αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του συζύγου της. Πέρασε τον Εβρο, ήρθε στην Ελλάδα και από εκεί βρήκε εισιτήριο για το Παρίσι. Όταν προσγειώθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, στις 27 Αυγούστου, οι αρχές είδαν ότι και αυτή και τα τρία παιδιά της, 10, 12 και 14 ετών, δεν είχαν βίζα. Η οικογένεια δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραμείνει στο αεροδρόμιο, ενώ κατέθεσε αίτημα για παροχή ασύλου.

Οι γαλλικές αρχές, όπως αναφέρει το Euronews, απέρριψαν τελικώς το αίτημα έπειτα από μια «συνέντευξη» 40 λεπτών μέσω βίντεο και χωρίς να εξετάσουν τα έγγραφα που είχε παραδώσει η Γιλμάζ.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Γιλμάζ θα σταλεί πίσω στην Ελλάδα.

«Στην ουσία στέλνουμε μια γυναίκα που έχει ζητήσει άσυλο πίσω στη φυλακή», είπε ο δικηγόρος της Assim Benlahcen, ενώ η αστυνομία δεν απάντησε στο σχετικό ερώτημα του Euronews...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: