Ενα σαφές προσκλητήριο διαλόγου των ευρωπαϊκών δυνάμεων που συγκαταλέγονται στις προοδευτικές και έχουν ως πολιτικό και ιδεολογικό τους αντίπαλο τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, που...
ενισχύεται επικίνδυνα, έστειλε χθες από την Αθήνα ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν.
Μιλώντας στην εκδήλωση του ιδρύματος Friedrich-Ebert με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, ο κ. Μπούλμαν αναφέρθηκε στη σημασία σύναψης προοδευτικών συμμαχιών τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε ένα κίνημα προοδευτικών. Στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, πιστεύουμε ότι θα είμαστε ισχυρότεροι στις ευρωεκλογές. Ή θα υπάρξει μέλλον ή καταστροφή στην Ευρώπη. Καλούμε όλες τις δυνάμεις είτε είναι αριστερές είτε φιλελεύθερες σε διάλογο. Είναι καλοδεχούμενοι όλοι εφόσον είναι υπέρ της Ευρώπης και της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί».
Εχει αξία να σημειωθεί ότι οι παραπάνω θέσεις του Γερμανού κορυφαίου αξιωματούχου διατυπώθηκαν ενώπιον ενός κοινού που, από τις αντιδράσεις του στη συζήτηση που ακολούθησε, φάνηκε ότι δεν καλοβλέπει αυτή την προοπτική και είναι εχθρικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ίδιος δεν αναθεώρησε την άποψη που εκφράζει σταθερά από την εκλογή του στην ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών μέχρι σήμερα. «Ξέρω τη συζήτηση στην Ελλάδα, αλλά σας λέω ότι το δοκιμάζουμε στην πράξη», ήταν η απάντηση που έδωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πάντως να τον κατονομάσει.
Ο κ. Μπούλμαν, όπως και η Λούκα Κατσέλη, που μετείχε στο πάνελ των ομιλητών και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας προοδευτικής συμμαχίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού και ΚΙΝ.ΑΛΛ., δέχτηκαν τις βολές του Β. Κεγκέρογλου, εκπροσώπου της Φώφης Γεννηματά στην εκδήλωση, ο οποίος θέλησε να δηλώσει τη διαφωνία του χώρου του και να «ζορίσει» πολιτικά τους υποστηρικτές μιας τέτοιας προοπτικής. Απευθυνόμενος στον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη ρώτησε γιατί στη χώρα του -που δεν είναι σε πρόγραμμα- υπάρχει συνεργασία του SPD με το κόμμα της Μέρκελ, ενώ στην κριτική που είχε ασκήσει νωρίτερα στο ΠΑΣΟΚ η κ. Κατσέλη σχολίασε αναρωτώμενος γιατί δεν είχε αντιληφθεί ότι το 2009 η Ελλάδα θα έχανε την πρόσβαση στις αγορές.
Από την πλευρά του ο κ. Μπούλμαν επέμεινε υπέρ μιας προοδευτικής συμμαχίας, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Ερχομαι από μια χώρα που τους κανόνες έβαζε ο Σόιμπλε που θεωρούσε καλή τη Ν.Δ. Γιατί τώρα να πω ότι ήταν καλή η Ν.Δ. που ήταν μέρος του προβλήματος;». Τέλος, στα ερωτήματα για τους «λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ότι «οι λαϊκιστές δεν συγκρίνονται μεταξύ τους» και «οι πόρτες μας είναι ανοικτές για όσους θέλουν να έρθουν μαζί μας», χωρίς πάντως να διστάζει να εκφράσει την απαρέσκειά του για τους συγκυβερνώντες ΑΝ.ΕΛΛ.
Στο ίδιο απορριπτικό κλίμα κινήθηκε και ο έτερος ομιλητής Γιώργος Καμίνης, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛΛ. ανήκει στην “αντιδραστική διεθνή” και δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική συνεργασία μαζί τους», ενώ υπογράμμισε ότι «τα ευρωπαϊκά κόμματα θα πρέπει να υπηρετούν διαχρονικές αξίες και όχι να υποκύπτουν σε βολικές πλειοψηφίες» ούτε να μετρούν «πρωθυπουργικές κεφαλές», εννοώντας τη συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών με τον Αλέξη Τσίπρα.
Εξίσου ειρωνικό και το σχόλιο του Θανάση Θεοχαρόπουλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το ΚΙΝΑΛ στην εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στην Αθήνα. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι η σοσιαλδημοκρατικοποίηση σταμάτησε στην Ξενογιαννακοπούλου...»
Οι παρόντες και η... απούσα
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης, αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενη από τον γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλο Χρηστίδη και τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και το μέλος της Ε.Ε. του κόμματος Δημήτρης Χατζησωκράτης, καθώς και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας και Γιάννης Μανιάτης.
Επίσης, το «παρών» έδωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και Αννυ Ποδηματά, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παναγιώτης Βλάχος, Αντώνης Βγόντζας, Ζέφη Δημαδάμα, Βασίλης Κίτσιος και Παναγιώτης Καρκατσούλης, το στέλεχος της Κεντροριστεράς Νίκος Μπίστης και το στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ Θόδωρος Τσίκας.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση στο Ζάππειο -πριν από την εκδήλωση- με τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και συμφώνησαν πως ο συντηρητισμός, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός απειλούν τους λαούς της Ευρώπης. Αντιθέτως, απουσία με νόημα, θεωρείται αυτή της Φώφης Γεννηματά, η οποία δεν είχε κάποια συνάντηση με τον κ. Μπούλμαν ούτε παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου