10.9.18

Τελεσίγραφο και κινητοποιήσεις για τη Μόρια...


Τελεσίγραφο ενός μήνα προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για αποκατάσταση των προβλημάτων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, επικαλούμενη...
κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον δίνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την ώρα που σήμερα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια: «Σύμφωνα με αιτιολογημένη Γνωμοδότηση- Εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου, ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια Λέσβου θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, τάσσεται προθεσμία 30 ημερών (ημερολογιακών) στο αρμόδιο υπουργείο, για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων, όπως αυτά λεπτομερώς αναφέρονται στην απόφαση.

Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα εκ των αναφερομένων προβλημάτων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κατά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο».

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο της Μόριας συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τις κινητοποιήσεις, ζητώντας την αποσυμφόρηση της δομής.

Για σήμερα, Δευτέρα, ήταν προγραμματισμένη στάση εργασίας, απ' τις 9 έως τις 12 το μεσημέρι, και συγκέντρωση-διαμαρτυρίας στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου.

«Σε αντίθεση με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των φιλοξενουμένων, το ιατρικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποδυναμωθεί και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, τα ραντεβού για την ιατρική καταγραφή των εξυπηρετούμενων φτάνουν ήδη στα τέλη Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα της αποχέτευσης έχει οξυνθεί, τα λύματα εξακολουθούν να ξεχειλίζουν στην είσοδο του καμπ. Ετσι, οι φιλοξενούμενοι ζουν πάνω στα λύματα, οι εργαζόμενοι στα γραφεία εισέρχονται στον χώρο εργασίας πατώντας μέσα σε αυτά, οι δε εργαζόμενοι στην είσοδο υπομένουν τη δυσοσμία των λυμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. Ο διοικητής του καμπ διατείνεται ότι έχει κάνει εδώ και καιρό όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί τεχνικό έργο αποχέτευσης, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα. Γιατί λοιπόν τόσο μεγάλη ολιγωρία ως προς την εκτέλεση του έργου; Γιατί να σπαταλιούνται τόσα χρήματα σε εταιρείες εκκένωσης βόθρων, αφού η απόσβεση του απαιτούμενου έργου προβλέπεται ότι θα είναι ταχύτατη; Σε τι εξυπηρετεί να αναγκάζονται οι φιλοξενούμενοι να ζουν και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε τέτοιες τραγικές συνθήκες;», τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Επιτροπής Εργαζομένων του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: