15.9.18

Ο «πόλεμος» για το ΑΠΕ και η αλήθεια για τις συντάξεις...


Ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ένα μπαράζ ανακοινώσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δύο δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων σε ικανή απόσταση μεταξύ τους, και μια (μάλλον εσκεμμένα) ασαφής παρέμβαση της Κομισιόν θόλωσαν ξανά το τοπίο γύρω από...
το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων – ένα θέμα, που αντί να αποτελεί διακομματικό ζητούμενο έχει μετατραπεί σε πεδίο πολιτικών τακτικισμών, εάν όχι και σε στόχο υπονόμευσης από την πλευρά της ΝΔ.

Στην πραγματικότητα, και πίσω από την σύγχυση που πυροδότησε η θυελλώδης αντιπαράθεση περί το ΑΠΕ, η εικόνα τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Αθήνα μετά τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένει η ίδια: Ήτοι, αποτελεί ειλημμένη και αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν οι ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις. Αποτελεί επίσης όμως ισχυρή κυβερνητική βούληση η ακύρωση του συγκεκριμένου μέτρου να γίνει συναινετικά και σε συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να μην υπάρξει αρνητική αντίδραση των αγορών και να μην δοθούν εντυπώσεις υπαναχώρησης από τις μεταρρυθμίσεις.

Ο δίαυλος Αθήνας – Βρυξελλών

Στο πλαίσιο αυτό έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών να υπάρξει πλήρης τεχνοκρατική τεκμηρίωση σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το υπερπλεόνασμα καθιστά μη αναγκαία την μείωση των συντάξεων. Μέχρι στιγμής , τα μηνύματα σε αυτή την κατεύθυνση είναι θετικά καθώς, αφενός τα στοιχεία που ανακοίνωσε μόλις σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υπερτριπλάσιο του στόχου (3,1 δις έναντι στόχου για 917 εκατομμύρια) και, αφ’ ετέρου, ουδείς εκ των δανειστών έχει θέσει ζήτημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Δηλαδή, όχι μόνον η – θετικά διακείμενη – Κομισιόν, αλλά και οι ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν έχουν υποστηρίξει μέχρι τώρα πως η μείωση των συντάξεων είναι επιβεβλημένη ως μέτρο διαρθρωτικού, και όχι δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Με αυτά τα δεδομένα, και αφού «δέσει» πλήρως το δημοσιονομικό πακέτο με τα κόστη άρσης των ψηφισμένων μέτρων και υλοποίησης των, συγκρατημένων, παροχών, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες θεωρούν ότι μπορεί να ληφθεί η πολιτική απόφαση, σε επίπεδο Eurogroup, για την μη περικοπή των συντάξεων έως τις αρχές Νοεμβρίου, ή ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα.

Το «θολό» μήνυμα Γιούνκερ

Εως τότε όμως, ουδείς σε Αθήνα και Βρυξέλλες πρόκειται να προαναγγείλει επισήμως την αναστολή ή ακύρωση του μέτρου. Εξ ου και το, μονότονο και γενικό, μήνυμα που έστειλε εκ νέου σήμερα η Κομισιόν ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Πίσω από αυτό το – επαναλαμβανόμενο – μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν κρύβεται μόνον η ανησυχία να μην προκληθεί αναταραχή στις αγορές, αλλά και η επιδίωξη να τηρηθούν λεπτές πολιτικές ισορροπίες εντός των δανειστών. Σ’ αυτές τις ισορροπίες, προσμετρώνται και οι πιέσεις που δέχεται σταθερά σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς από τον σκληρό άξονα των Χριστιανοκοινωνιστών στην κυβέρνηση Μέρκελ – πιέσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν και εν όψει των εκλογών στην Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου.

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ

Πέραν τούτων, είναι γνωστό ότι εντός και της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να τάσσεται παγίως υπέρ των συγκρατημένων τόνων στις εκτιμήσεις για τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Στο γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως και η διαφορετική αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργείου Οικονομικών στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ που ανέφερε ότι οι θεσμοί μιλούν πλέον για ακύρωση και όχι αναστολή των περικοπών στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, το τηλεγράφημα επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε ότι «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του». Το τηλεγράφημα επεσήμανε πως  «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Η ΝΔ διέψευσε ότι είχε τέτοια ενημέρωση, για να δεχθεί αμέσως μετά την επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις.
Χθες, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή  διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις. Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της».

Λίγο αργότερα, ωστόσο, υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις» και «οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup.

Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, επεσήμαναν πως στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ δεν υπήρχε αναφορά ούτε σε «απόφαση», ούτε σε «συμφωνία», παρά μόνον η πληροφορία ότι «οι θεσμοί μιλούν για ακύρωση του μέτρου». Δηλαδή, όπως ανέφεραν, το ρεπορτάζ «αποτύπωνε θετικό κλίμα» και όχι αποφάσεις.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: