21.9.18

Η ιδεοληψία της Δεξιάς...

Το σκηνικό είναι προβλέψιμο παρά τις κραυγές και τις οιμωγές: μια κυβερνητική πρωτοβουλία -η οποιαδήποτε- προκαλεί την...
οργίλη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ελάχιστο χρόνο η δημόσια πολιτική αντιπαράθεση μετατρέπεται σε «άγρια Δύση».

Αυτή τη φορά η αφορμή είναι το «πόρισμα Παρασκευόπουλου» για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας στους χώρους των Πανεπιστημίων.

«Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι. Τα Πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους» έγραψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Το... εμβριθέστερο επιχείρημα εξακόντισε ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του κόμματός του, Β. Κικίλιας: «“Καφετέριες για να συζητάμε με τους καταληψίες”, λέει το πόρισμα του κ. Παρασκευόπουλου που μετά τη Δικαιοσύνη ανέλαβε και την Παιδεία. Θα ήταν παρωδία, εάν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας. Τα ΑΕΙ δεν θα είναι “άσυλο” εγκληματιών».

Για κάθε ερώτηση, η καταστολή και η αστυνομοκρατία είναι η απάντηση που δίνει η Νέα Δημοκρατία. Ομως η παραβατικότητα –και όχι οι φοιτητικοί αγώνες, ακόμα και σε μορφές «ακραίες»– στα Πανεπιστήμια είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, άμεσα συνυφασμένο με ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ως τέτοιο οφείλουν η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος και η ακαδημαϊκή κοινότητα να το αντιμετωπίσουν.

Η συστηματική απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου, ωστόσο, είναι μια άλλη υπόθεση, παλιά όσο και ο νεοφιλελευθερισμός και διόλου αθώα.

Αυτό το κατασυκοφαντημένο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο δίνει κάθε χρόνο λαμπρούς επιστήμονες, που διακρίνονται όταν ανοίγουν τα φτερά τους στα ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού. Αυτό το καθημαγμένο από την κρίση Πανεπιστήμιο στέκεται όρθιο και αντέχει. Αυτό το Πανεπιστήμιο επί πολλά χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού.

Γιατί το τελικό διακύβευμα είναι ο ίδιος ο δημόσιος χαρακτήρας του. Το έχει αποκαλύψει πολλές φορές –και πρόσφατα, στη ΔΕΘ– ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας επιτακτικά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Μήπως ξεχνάει τι έγινε στην Αθήνα και τη χώρα ολόκληρη τον Μάιο του 2006, όταν το θέμα ξανατέθηκε από την τότε υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου;

Οχι, δεν το ξεχνάει, αλλά έχει την απάντηση: καταστολή!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: