30.1.18

Πολιτικές ανακατατάξεις...

Οι κυβερνήσεις κατά κανόνα δεν πέφτουν, αν δεν τις ρίξει κάποιος. Και αυτό μπορεί να συμβεί είτε από το εσωτερικό τους είτε κάτω από το βάρος λαϊκών αντιδράσεων. Για...
τη σημερινή κυβέρνηση έχει πολλές φορές και με πολλούς τρόπους διατυπωθεί η άποψη ότι η αχίλλειος πτέρνα της είναι η σύνθεσή της. Το γεγονός ότι στηρίζεται σε δύο δυνάμεις από αντίθετους χώρους. Ομως, το αδύναμο αυτό σημείο της αποδείχτηκε μάλλον ισχυρό -τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το Μακεδονικό, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να καλλιεργήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που καταρρέει και που πρέπει να πέσει, επειδή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. έχουν διαφορετικές απόψεις για το επίμαχο ζήτημα. «Αν δεν συμφωνήσετε, η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη», διαλαλούσε η Ν.Δ. και τα στελέχη της. Χθες, οι ΑΝ.ΕΛΛ. έδωσαν τέλος στα σενάρια ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση, αν η συμφωνία με τη γείτονα χώρα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Η χθεσινή ημέρα επιφύλασσε μία ακόμα ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Πηγές προσκείμενες στη Φώφη Γεννηματά διαμήνυαν ότι το Κίνημα Αλλαγής εκτιμά πως μετά τις εκλογές ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκύψει στη βάση προγραμματικής συμφωνίας των δυνάμεων του φιλοευρωπαϊκού τόξου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, θεωρείται από την παραδοσιακή Κεντροαριστερά δύναμη του φιλοευρωπαϊκού τόξου και υποψήφιος για μια μελλοντική συνεργασία. Ταυτόχρονα, έμμεσα αποκρούεται η προσπάθεια της Ν.Δ. για πολιτική απομόνωση του σημερινού κυβερνητικού κόμματος. Στη βάση όλων αυτών, η πολιτική απομόνωση μάλλον διαφαίνεται για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, με αυτά τα δεδομένα, δύσκολα θα βρεθεί στην κυβέρνηση, αν μετά τις εκλογές δεν λάβει αυτοδυναμία -κάτι πολύ πιθανό.

Ολες αυτές οι μετατοπίσεις στο πολιτικό σκηνικό, αν και βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους, έχουν τη βάση τους, κατά κύριο λόγο, σε δύο αιτίες. Η μία είναι ότι η χώρα βγαίνει τον Αύγουστο από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Αρα οι πολιτικές δυνάμεις απελευθερώνονται κάπως για τις επιλογές τους. Η άλλη αφορά το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή το Μακεδονικό, έσπρωξε το κόμμα του στην Ακροδεξιά. Τι πιο φυσιολογικό, λοιπόν, να κόβει τους δεσμούς του με το Κέντρο...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: