2.1.18

Μπροστά σε τέσσερις μεγάλες δοκιμασίες...

«Ποδαρικό» με μεγάλα αγκάθια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έκανε το 2018 η κυβέρνηση.

Εργασιακά, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις των μονάδων της ΔΕΗ: Τέσσερα...
βαριά προαπαιτούμενα πρέπει να προχωρήσουν επειγόντως με την κυβέρνηση την ίδια ώρα να δέχεται έντονες κοινωνικές πιέσεις, ιδίως για τα δύο πρώτα ζητήματα.
Τέσσερις δοκιμασίες

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η πρώτη δοκιμασία θα είναι η ψήφιση της διάταξης για τις απεργίες. Η αλλαγή συνίσταται στο ότι η κήρυξη των απεργιών θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών (50%+1). Με την κατάθεσή της σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στις αρχές Δεκεμβρίου η διάταξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τα συνδικάτα και έτσι το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να την αποσύρει. Τώρα όμως η ίδια τροπολογία, που δεν θα αλλάξει στην ουσία της, θα πρέπει να επανενταχθεί σε νομοσχέδιο και να ψηφιστεί.

Η επίμαχη διάταξη αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το νέο τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων που αναμένεται και αυτό μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες.

Το δεύτερο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση είναι να παρακάμψει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να αποκαταστήσει μια ομαλή λειτουργία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, η οποία λειτουργεί μεν αλλά με ρυθμό σημειωτόν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και «συλλογικότητες» πολιτών ανθίστανται σθεναρά σε κάθε είδους πλειστηριασμούς είτε με φυσική είτε με ηλεκτρονική μορφή παρακωλύοντας και αναβάλλοντας συνεχώς διαδικασίες. Τούτο τη στιγμή που ετοιμάζεται και σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να επεκταθούν και για ληξιπρόθεσμες οφειλές αποκλειστικά προς τον δημόσιο τομέα, δηλαδή τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, η σχετική διάταξη έχει ενσωματωθεί και στην τρίτη αναθεώρηση του Μνημονίου με το ESM.

Το τρίτο δύσκολο βήμα που θα πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες είναι να περάσει η διαχείριση των 13 ΔΕΚΟ στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (το γνωστό υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων) χωρίς να χρειάζεται πλέον η σύσταση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος του υπερταμείου. Πρόκειται για τις συμμετοχές του Δημοσίου σε: ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΔΕΗ, HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό. Μάλιστα, υπάρχει συμφωνία να ενταχθεί εκ των υστέρων και ύστερα από αξιολόγηση σχετικά με το αν πλήττεται η αμυντική ικανότητα της χώρας και η ΕΑΒ.

Χωρίς όμως την «ενδιάμεση» εταιρία είναι δεδομένο ότι η διαχείριση των εταιριών αυτών με ομολογημένο στόχο τη βελτίωση των οικονομικών τους είναι πολύ πιο κοντά στο Δ.Σ. και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα συνδικάτα των εργαζομένων (ειδικά αυτά των συγκοινωνιακών φορέων, τα οποία έχουν ξεκινήσει σποραδικές κινητοποιήσεις πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων).

Το τέταρτο μεγάλο θέμα θα είναι η επόμενη ημέρα για τη ΔΕΗ. Ως γνωστόν, από τις αρχές Δεκεμβρίου η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει την αναζήτηση ενδιαφέροντος από τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία (market test) αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, με την Επιτροπή να ανακοινώνει το αποτέλεσμα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στο καλό σενάριο θα δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα στη ΔΕΗ που θα κάνει και τους σχετικούς διαγωνισμούς ώστε οι μονάδες να ιδιωτικοποιηθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το κακό σενάριο, που δεν είναι λίγοι αυτοί που το φοβούνται, είναι να μην υπάρξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον για τις μονάδες και να χρειαστεί να επιλεγούν άλλες -ίσως και υδροηλεκτρικές- ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον και από τους ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση το θέμα των μονάδων της ΔΕΗ θα αποτελέσει μια δοκιμασία για τις αντοχές του οικονομικού επιτελείου το πρώτο τρίμηνο του χρόνου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: