18.1.18

Στην Αρχιεπισκοπή ο Αλέξης Τσίπρας...

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο... 

Στην αρχιεπισκοπή βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η συνάντηση διεξάγεται εν...

μέσω κινητικότητας στο Σκοπιανό, έπειτα και από την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας. Επίσης είναι γνωστή η θέση που έχει πάρει η εκκλησία κατά της οποιασδήποτε χρήσης του όρου «Μακεδονία», ενώ είχε προηγηθεί ανταλλαγή επιστολών του πρωθυπουργού με τον ιεράρχη.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη νέα δέσμη προτάσεων που κατέθεσε χτες, Τετάρτη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στους απεσταλμένους Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Σκοπίων ο αμερικανός διπλωμάτης κατέθεσε πέντε προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όλες στα σλαβικά και που όλες περιέχουν τον όρο «Μακεδονία», όπως εξάλλου είδε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1:
 

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να μην περιλαμβάνεται με κάποια μορφή ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

«Δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν θα γινόταν αποδεκτή από τους πολίτες της ΠΓΔΜ μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία».

Είπε επίσης ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι μια καλή περίοδος για να υπάρξει πρόοδος στις διαβουλεύσεις και δήλωσε «πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση».

Την ίδια στιγμή, στα Σκόπια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επέτεινε τις πιέσεις του προς τη γειτονική χώρα, καλώντας τη σε υποχωρήσεις στο ζήτημα, εάν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.  «Είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες, ωστόσο πρέπει αυτές να συνοδεύονται και από ρεαλισμό»  χαρακτηριστικά, μιλώντας σε  συνεδρίαση της Βουλής.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να κλειδώνει το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα...


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: