26.1.18

Τραμπ: Δεν θέλω «ου»...


Μόνο θερμή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υποδοχή του Αμερικανού προέδρου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, την πρώτη του, όπου το κοινό τον φιλοδώρισε με...
μερικά «ούουου», ενώ έλαβε χλιαρά χειροκροτήματα στο τέλος της ομιλίας του. Κατά τα άλλα, επανέλαβε τα γνωστά περί διμερών οικονομικών συμφωνιών, υπεραμύνθηκε των μέτρων προστατευτισμού και τόνισε τα επιτεύγματά του όσον αφορά την αμερικανική οικονομία.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, «Πρώτα απ' όλα η Αμερική».

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το βήμα του Νταβός για να προωθήσει την οικονομική του ατζέντα και να δείξει ότι το έως τώρα έργο του έχει αποδώσει αποτελέσματα.

Επισήμανε ότι έχει αυξήσει τις θέσεις εργασίας κατά 2,4 εκατομμύρια, είπε ότι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν νέες επενδύσεις δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ, ενώ υπεραμύνθηκε του φορολογικού νόμου που πέρασε, και που έφερε τεράστιες φοροαπαλλαγές στους οικονομικά ισχυρούς.

Όπως είπε, έχει κάνει τόση πρόοδο, ώστε έδωσε ξανά στους Αμερικανούς το δικαίωμα να ονειρεύονται «μια καλή δουλειά, ένα ασφαλές σπίτι και μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους».

Θέλει «δίκαιο εμπόριο»
Βασικό σημείο της ομιλίας του ήταν το εμπόριο, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί «αρπακτικές πρακτικές» που βλάπτουν τις αγορές.

«Οι ΗΠΑ δεν κάνουν ποτέ ξάνα τα στραβιά μάτια σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», είπε και τόνισε: «Δεν μπορούμε να έχουμε ελέυθερο και ανοιχτό εμπόριο, αν υπάρχουν χώρες που εκμεταλλεύονται το σύστημα εις βάρος των υπολοίπων».

Και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε διμερείς διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες της συμφωνίας TPP (Διατλαντικη Συμφωνία Εμπορίου), από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ.

Τέλος, επιτέθηκε για μια ακόμη φορά κατά των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, προκαλώντας αντιδράσεις και αποδοκιμασίες.

Όπως είπε, όταν αποφάσισε να γίνει πολιτικός, τότε συνειδητοποίησε «πόσο κακόβουλα, άσχημα, φαύλα και ψεύτικα είναι τα μέσα ενημέρωσης».

Τότε ακούστηκαν μερικά «ούουου» στην αίθουσα.

Και ο Τραμπ συμπλήρωσε ότι όσο ήταν απλός επιχειρηματίας στη Νέα Υόρκη, τα ΜΜΕ «του συμπεριφέρονταν πολύ καλά», αλλά αυτό άλλαξε μόλις μπήκε στην πολιτική.


 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: