3.1.18

Τα δεδομένα για τις εκλογές...

Οι εκλογές και ο χρόνος κατά τον οποίο αυτές θα γίνουν είναι καθημερινό ζήτημα στην πολιτική ζωή της χώρας. Εχει φροντίσει γι' αυτό η...
αντιπολίτευση -κυρίως η αξιωματική-, η οποία δεν κρύβει ότι θα ήθελε εκλογές και αλλαγή της κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό.

Μια ουσιαστική πλευρά της εκλογολογίας εδράζεται στην καταστροφολογία. Στην αξιοποίηση δηλαδή της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν οι πολίτες, η οποία διανθίζεται με εκτιμήσεις ότι ο τόπος πάει από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο να ζυγώνουμε -ως οικονομία και ως κοινωνία- στον γκρεμό. Πώς επομένως θα σωθούμε; Με πρόωρες εκλογές και κυβερνητική αλλαγή.

Στην πολιτική, βεβαίως, η σοβαρότητα κρίνεται πάντοτε από την ορθότητα των εκτιμήσεων, η οποία δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο μέσα από μια ρεαλιστική ανάλυση των εκάστοτε κοινωνικοπολιτικών δεδομένων.

Η Ελλάδα διανύει το όγδοο έτος της μνημονιακής πολιτικής, μιας πολιτικής νεοφιλελεύθερης και βαθιά αντιλαϊκής, η οποία εφαρμόζεται με την επιτροπεία των δανειστών και από την οποία δεν μπορούμε να απαλλαγούμε χωρίς τη δική τους θέληση. Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο.

Το δεύτερο δεδομένο αφορά το γεγονός ότι οι δανειστές συνηγορούν πλέον στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την επιτροπεία (η περιοριστική πολιτική θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα) τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και έχουν λόγο για το πώς θα γίνει αυτό.

Από αυτούς, άλλωστε, εξαρτάται επί της ουσίας η δημιουργία των όρων για μια σταθερή έξοδο της χώρας στις αγορές και για τη διευθέτηση της βασικής εκκρεμότητας της ελληνικής κρίσης που αφορά τη βιώσιμη ρύθμιση του χρέους.

Υπάρχει βέβαια, και η καθαρά εσωτερική πλευρά του ζητήματος. Το γενικότερο κλίμα στην κοινωνία, οι αντιδράσεις των πολιτών και η δυνατότητα αιφνιδιασμού που διαθέτει πάντα ο πρωθυπουργός είναι το τρίτο δεδομένο.

Το τελικό συμπέρασμα είναι πως εκλογές θα γίνουν όταν η κατάσταση της χώρας, εκτός επιτροπείας, θα έχει σταθεροποιηθεί.

Αρα, με τα τωρινά δεδομένα, η ρεαλιστική εκτίμηση βρίσκεται μάλλον με το μέρος του πρωθυπουργού, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι κάλπες θα έχουμε το 2019...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: