30.1.18

«Είμαστε απλήρωτοι, κουρασμένοι και μας βρίζουν...»

Μόνο ο… συναγερμός δεν χτύπησε, αφού τα λόγια περίσσεψαν, και οι τευτλοπαραγωγοί κατέλαβαν χθες εκ νέου τα...
κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη.

Οπότε σαν ειρωνεία ή πρελούδιο επικείμενης καταστροφής ακούστηκε η είδηση πως ζητήθηκε να μπει και… συναγερμός στις αποθήκες του εργοστάσιου στην Ορεστιάδα προκειμένου να δώσει η «ΠΑΕΓΑ» (ιδιωτικός οργανισμός καταγραφής αποθεμάτων προς ενεχυρίαση) το ελεύθερο για να δώσει με τη σειρά της η Τράπεζα Πειραιώς τα τέσσερα εκατομμύρια για μερική εξόφληση των τευτλοπαραγωγών.

Περίεργα, δυσνόητα και εκνευριστικά είναι όλα αυτά και ταυτοχρόνως άκρως απελπιστικά μοιάζουν τα πράγματα για την ΕΒΖ, με τα νεύρα όλων τεντωμένα σε σημείο που οι τευτλοπαραγωγοί είναι κυριολεκτικά πυρ και μανία με μέλος του Δ.Σ. της βιομηχανίας, ο οποίος, σύμφωνα με το λεγόμενά τους, σε ανοιχτή επικοινωνία, είχε υβριστική συμπεριφορά απέναντί τους. 


Χάνεται η χρονιά

Οι τευτλοπαραγωγοί που κατέλαβαν χθες τα γραφεία της ΕΒΖ, σε αντίθεση με ό,τι έγινε την περασμένη φορά, δεν επιτρέπουν πλέον στους εργαζομένους των γραφείων την είσοδό τους σε αυτά.

Η διοίκηση απουσιάζει στην Αθήνα και η καλλιεργητική περίοδος που έπρεπε να έχει αρχίσει ίσως δεν ξεκινήσει ποτέ.

«Εχουν εφόδια; Εχουν σπόρους να μας δώσουν;», διερωτάται ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας, και διαπιστώνει πως «χάνεται η καλλιεργητική περίοδος και δυστυχώς πάει για κλείσιμο η Βιομηχανία».

Οπως τονίζει μάλιστα, «δεν πρόκειται να πάμε σπίτια μας όπως την άλλη φορά. Πώς θα πληρώσω εγώ αύριο τον ΦΠΑ; Είμαστε κουρασμένοι, απλήρωτοι και μας βρίζουν κι από πάνω…».

Αναφέρεται στο επεισόδιο με το μέλος του Δ.Σ., Γεράσιμο Τσιαπάρα, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της πιστώτριας τράπεζας στη διοίκηση και σύμφωνα με τους αγρότες, τους προσέβαλε βαρύτατα χρησιμοποιώντας προσβλητικές φράσεις που δεν μπορούν να μεταφερθούν.

Οι αγρότες πνέουν μένεα και γι' αυτό χθες έκλεισαν για λίγο και την οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο. 


Συναντήσεις υπουργών

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν να έχουν γίνει διαδοχικές συναντήσεις των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Αλέξη Χαρίτση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της μερικής αποζημίωσης (τέσσερα εκατομμύρια) των αγροτών μέχρι τέλους της εβδομάδας.

Παράλληλα δόθηκε εντολή στη διοίκηση -γιατί άραγε χρειαζόταν να δοθεί εντολή;- για πώληση ποσότητας ζάχαρης (για έξι εκατομμύρια ευρώ) που έχει η ΕΒΖ στις αποθήκες για να καταστεί δυνατή η πλήρης αποπληρωμή των τευτλοκαλλιεργητών.

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, κάποιοι παίζουν το αγαπημένο παιχνίδι της διαρροής πληροφοριών που έχουν έναν και μοναδικό στόχο: τα περιζήτητα και κερδοφόρα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί, η τράπεζα έχει στη διάθεσή της νέο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ το οποίο θα δοθεί και στο Δ.Σ. της Βιομηχανίας και σύμφωνα με το οποίο για να γίνει δανειακή αναδιάρθρωση η πιστώτρια τράπεζα θα γίνει η διαχειρίστρια (!) των δύο σερβικών εργοστασίων (που επιδίωξε με το προηγούμενο σχέδιο να πουλήσει) και θα ζητηθούν πολύ γενναίες μειώσεις μισθών.

Και τι «διέρρευσε» για τη σωτηρία της ΕΒΖ, των εργοστασίων της, των εργαζομένων της και των τευτλοπαραγωγών της χώρας; Τίποτα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: