29.1.18

Ενα μεσσιανικό σχέδιο για το προσφυγικό...

Την αντίδραση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρίας Σταυροπούλου, προκαλεί το νέο, μάλλον μεσσιανικό και...
υπερφιλόδοξο σχέδιο διαχείρισης της ροής των προσφύγων, που προωθεί για την Ελλάδα ο επικεφαλής της οργάνωσης «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας» Γκέραλντ Κνάους, οι προτάσεις του οποίου υιοθετούνται συχνά από τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.

«Κατά τη γνώμη μου, από τις προτάσεις σας λείπουν συγκεκριμένοι στόχοι, βήματα που πρέπει να γίνουν και συγκεκριμένες συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν. [...] Η διαδικασία ασύλου θα ήταν πολύ γρήγορη αν είχε η Ελλάδα τον χαμηλό αριθμό αιτούντων που έχει η Ολλανδία. Είναι καλή η ενίσχυση των πόρων, αλλά δεν φτάνει. Το να προτείνει κανείς μαγικές λύσεις μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, όπως δείχνει η εμπειρία», σχολίασε στο τουίτερ η κ. Σταυροπούλου το σχέδιο ριζικής μεταρρύθμισης της ελληνικής διαδικασίας ασύλου που παρουσίασε ο κ. Κνάους στην Αθήνα σε ημερίδα για το προσφυγικό την Πέμπτη και σε κλειστή συνάντηση εμπειρογνωμόνων στο ΕΛΙΑΜΕΠ την Παρασκευή.

Το νέο σχέδιο του κ. Κνάους έχει τίτλο «Το Αμστερνταμ στη Μεσόγειο» και συνίσταται σε μια εξίσου ευφάνταστη ιδέα: η Ελλάδα μπορεί το 2018 να εφαρμόσει πιλοτικά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ένα ταχύρυθμο σύστημα ασύλου όπως αυτό που εφαρμόζει η Ολλανδία.

«Εκεί [στην Ολλανδία] η απόφαση για τα περισσότερα αιτήματα ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγών σε ανώτερο στάδιο, βγαίνει μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, σε μια διαδικασία που σέβεται απολύτως τα δικαιώματα των προσφύγων. [...] Ενα παρόμοιο σύστημα, με πλήρη χρηματοδότηση της Ε.Ε., χρειάζεται στην Ιταλία, την Ελλάδα και αλλού κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων στη Μεσόγειο. [...] Στην Ελλάδα, ένα τέτοιο πιλοτικό σχέδιο θα βοηθούσε να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των νησιών του Αιγαίου», αναφέρει άρθρο στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.


Το ολλανδικό σύστημα

Στο σχέδιο αφθονούν τα στοιχεία από το ολλανδικό σύστημα, όπου όλα τα αιτήματα εξετάζονται σε πρώτο βαθμό σε δέκα μέρες σε Κέντρο Υποδοχής στα σύνορα ή στο αεροδρόμιο Σκίπχολ και σε δεύτερο βαθμό σε 11 περιφερειακά Δικαστήρια Μετανάστευσης.

Αφθονούν επίσης οι γενικές προτάσεις για την Ελλάδα: δημιουργία ευρωπαϊκών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, χρηματοδοτούμενη νομική υποστήριξη, αύξηση των Επιτροπών Προσφυγών.

Υπάρχουν επίσης αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που ενδεχομένως οφείλεται στη νέα συνεργασία της οργάνωσης με τον πρώην διευθυντή Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας Τζον Νταλάισεν, όπως ακούστηκε στην ημερίδα της Πέμπτης.

Λείπουν όμως συγκεκριμένα στοιχεία για το κόστος, το χρονοδιάγραμμα, τα προαπαιτούμενα και τις ακριβείς νομοθετικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες μιας τέτοιας μεταρρύθμισης, έλλειψη που κάνει τα σχέδια του κ. Κνάους να θυμίζουν περισσότερο βίντεο γκέιμ που εκτυλίσσεται σε μια παράλληλη πραγματικότητα, όπου είναι όλα δυνατά με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα, ενώ έχει σχεδόν τον μισό πληθυσμό από την Ολλανδία, δέχτηκε 58.661 αιτήσεις ασύλου το 2017, σχεδόν υπερτριπλάσιες.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2017, η Ολλανδία δέχτηκε 15.845 αιτήσεις, ενώ το 2015, τη χρονιά με τις περισσότερες αιτήσεις, δεν ξεπέρασε τις 45.000. Αλλά παρόμοιες συγκρίσεις δεν δείχνουν να απασχολούν τον κ. Κνάους.

Πρόκειται άλλωστε για τον άνθρωπο που θεωρείται ότι εμπνεύστηκε την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, την οποία προωθούσε τα τελευταία χρόνια ως λύση. Η λύση φυσικά δεν επιτεύχθηκε, καθώς η εφαρμογή της από την Ελλάδα δεν ικανοποιεί τον αμφιλεγόμενο στόχο του σχεδόν μηδενισμού του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν από την Τουρκία και παραμένουν στην Ευρώπη.

Εξού και ο κ. Κνάους επιστρατεύει ξανά τη δημιουργικότητά του για να προτείνει νέες λύσεις, τις οποίες παρουσιάζει σαν επείγουσες, επισείοντας και πάλι τον κίνδυνο ανόδου της ξενοφοβικής Ακροδεξιάς και της επικράτησης των πολιτικών των χωρών του Βίζεγκραντ.

Αν εξακολουθούν να μας απασχολούν οι κινήσεις του κ. Κνάους, είναι επειδή φαίνεται ότι τις παίρνουν στα σοβαρά τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, αν δεν τις υπαγορεύουν, έτσι που τελικά γίνονται ευρωπαϊκή πολιτική, συσσωρεύοντας αδιέξοδα, όπως ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: