5.1.18

«Ξεμπλοκάρει» η φορολογική ενημερότητα...

ΕφορίαΝέους κανόνες που έχουν ως στόχο την ολική μεταρρύθμιση του πλαισίου για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας καθιερώνει...
η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το νέο πλαίσιο «ξεμπλοκάρει» όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία και «καίγονται» να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο ή θέλουν να πωλήσουν ακίνητα και έχουν «κολλήσει» στην έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας και στη βεβαίωσης οφειλής.

Ειδικά όσοι θέλουν να πωλήσουν ακίνητα για να σβήσουν μέρος ή και ολόκληρο το χρέος τους στην εφορία θα μπορούν τώρα να το κάνουν ευκολότερα καθώς λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική αξία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερη από την αξία πώλησης.

Σήμερα η ενημερότητα για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνοδεύεται από παρακράτηση ποσού από 10% έως και 100% των εσόδων που θέλουν να εισπράξουν.

Η αυτόματη παρακράτηση οφειλών προβλέπεται ακόμα και για όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους.

Μάλιστα, το ποσοστό της παρακράτησης σε πολλές περιπτώσεις εναπόκειται στην κρίση του προϊσταμένου της εφορίας.

Αυτό τώρα αλλάζει.

Με τη νέα απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθιερώνεται ένα νέο πλαίσιο, διορθώνονται στρεβλώσεις, διευκολύνονται οι συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται φορολογική ενημερότητα και ταυτόχρονα εισπράττονται οι βεβαιωμένες οφειλές.

Μικρότερη παρακράτηση

Συγκεκριμένα, με τη νέα απόφαση Πιτσιλή:

Καταργείται η ευρεία διακριτική ευχέρεια καθορισμού ποσοστού παρακράτησης από 10% έως 100%. Πλέον τα ποσοστά παρακράτησης ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως 70%.

Τα ποσοστά παρακράτησης συστηματοποιούνται και κλιμακώνονται, ανάλογα με τον ρυθμό αποπληρωμής των ρυθμισμένων οφειλών.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά παρακράτησης επί του εισπραττόμενου ποσού ανέρχονται σε:

-10% όταν έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένης οφειλής. Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει απαίτηση είσπραξης από το Δημόσιο 2.000 ευρώ και ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5.000 ευρώ. 

Μέσω της ρύθμισης έχει πληρώσει το 70% της οφειλής, δηλαδή 3.500 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, η εφορία θα του παρακρατήσει το 10% της απαίτησης των 2.000 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ, και θα του δώσει τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ·

-30%, όταν έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 50% της ρυθμισμένης οφειλή·

-50%, όταν έχει καταβληθεί συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 30% της ρυθμισμένης οφειλής, και

-70% όταν το αποπληρωμένο ποσό ρύθμισης είναι μικρότερο ή ίσο του 30%.

Τα ως άνω κλιμακωτά ποσοστά μπορούν να αυξηθούν, υπό προϋποθέσεις, έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες, κατόπιν ειδικής αιτιολογίας.

-Μειώνεται ο αριθμός των δόσεων ρύθμισης, των οποίων δεν μπορεί να υπολείπεται το ποσό παρακράτησης, από τρεις ή πέντε δόσεις, για εναπομένουσες δόσεις λιγότερες ή περισσότερες των δώδεκα, κατά περίπτωση, σε δύο ή τέσσερις δόσεις ρύθμισης, αντίστοιχα.

-Για οφειλέτες που εισπράττουν περιοδικές απαιτήσεις, η παρακράτηση ορίζεται σε ποσοστό 10%, ενώ για εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή άνω των 5.000 ευρώ τίθεται ελάχιστο ποσό παρακράτησης ίσο με μία δόση και για εναπομένουσα οφειλή άνω των 20.000 ευρώ ελάχιστο ποσό παρακράτησης ίσο με δύο δόσεις ρύθμισης.

-Μεταβίβαση ακινήτου: Κατά την έκδοση βεβαίωσης οφειλής (που επέχει θέση αποδεικτικού ενημερότητας) για την πώληση ακινήτου, στην περίπτωση όπου το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, η διασφάλιση της οφειλής περιορίζεται στη διαφορά ανάμεσα στο τίμημα και την αντικειμενική αξία.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι συναλλαγές επί ακινήτων φορολογουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή ταμειακή θέση και οι οφειλές τους δεν εξοφλούνται πλήρως με το τίμημα, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών.

Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: