24.1.18

Κρίση στον Τύπο, μέτρα στήριξης...

και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης...

Διημερίδα με θέμα «Η στήριξη των εφημερίδων και των περιοδικών στην εποχή της κρίσης» διοργανώνει η ΕΣΗΕΑ και...
το Μορφωτικό της Ίδρυμα, αύριο (25/1) και μεθαύριο (26/1) στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης «Γεώργιος Καράντζας» (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, ώρα έναρξης 11.00).

Σε αυτήν, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εξετάσουν και θα αναλύσουν τα μέτρα στήριξης των εφημερίδων και περιοδικών, που έχουν ληφθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν συμβάλει στην κατοχύρωση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στον Τύπο.

Τη διημερίδα θα ανοίξουν αύριο (25/1) οι Νίκος Παππάς (υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης), εκπρόσωποι Τύπου κομμάτων και η Κατερίνα Λυμπεροπούλου (μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ).

Στην πρώτη ενότητα (13.00) με θέμα την «Κρίση του Τύπου στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό μοντέλο των ΜΜΕ σε κρίση: Προβλήματα και λύσεις» την εισήγηση θα κάνει ο Raffaele Lorruso (γενικός γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας FNSI) ενώ με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα θα τοποθετηθούν οι: Αντώνης Καρακούσης (διευθυντής εφημερίδας «Το Βήμα»), Μιχάλης Ψύλλος (πρόεδρος και γενικός διευθυντής ΑΠΕ-ΜΠΕ), Βασίλης Βασιλόπουλος (δημοσιογράφος πρώην διευθυντής περιεχομένου Νέων Μέσων της ΕΡΤ - συντάκτης του Κώδικα δεοντολογίας της ΕΝΕΔ), Αλκιβιάδης Ψάρρας (δικηγόρος Δ.Ν.), Φάνης Ζώης (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος στο Μεικτό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ εφημερίδας «Ναυτεμπορική»).

Στη δεύτερη ενότητα (15.00) με θέμα «Πώς απειλεί η οικονομική κρίση την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης; Οι κίνδυνοι και ιδέες για την αντιμετώπισή τους» την εισήγηση θα κάνει ο Patrick Kamenka (εκπρόσωπος του γαλλικού δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού οργάνου SNJ SGT στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων) ενώ θα μιλήσουν οι: Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής εφημερίδας «Η Καθημερινή»),  Γιώργος Πλειός (καθηγητής, τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος ΕΣΡ), Αντώνης Πανούτσος (δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ), Κυριάκος Θεοδωρακάκος (δημοσιογράφος ΑΠΕ, πολιτικός επιστήμονας, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΣΥ) και Λευτέρης Κουσούλης (πολιτικός επιστήμονας, αρθρογράφος).

Μεθαύριο (26/1) στην τρίτη ενότητα (10.00) με θέμα την «Αναζήτηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης εφημερίδων και περιοδικών» και εισηγητή τον Justin Schlosberg (διδάσκει ΜΜΕ και δημοσιογραφία στο κολέγιο Birbeck του Λονδίνου) τη συζήτηση θα συντονίσει η Φανή Πετραλιά και θα μιλήσουν οι: Νικόλας Βουλέλης (διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών»), Κωστής Νικολακάκος (διευθυντής εφημερίδας «Η Αυγή»), Ελένη Βουλτσίδου (δημοσιογράφος στο «Βήμα») και Κώστας Ντελέζος (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος στο Μεικτό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ της εφημερίδας «Τα Νέα», μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ).

Την επόμενη ενότητα (11.30) θα συντονίσει ο Βασίλης Βασιλικός με θέμα «Ενίσχυση του Τύπου με δημόσιους πόρους, έμμεση και άμεση. Η εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων οικονομικής ενίσχυσης εφημερίδων και περιοδικών στις ευρωπαϊκές χώρες. Ηθικά προβλήματα και πρακτικά αποτελέσματα». Εισηγητής είναι ο Mart Ots (καθηγητής του σουηδικού Πανεπιστημίου Jonkoping) και ομιλητές οι: Πάνος Αμυράς (διευθυντής εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Λευτέρης Σκιαδάς (διευθυντής εφημερίδας «Εστία»), Νίκος Λέανδρος (αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού), Βασίλης Σκουρής (διευθυντής σύνταξης εφημερίδας «Real News») και Πέτρος Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος στην «Καθημερινή»).

Η διημερίδα θα κλείσει με συζήτηση για «Το μέλλον της δημοσιογραφίας» (13.20), συντονίστρια τη Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ), εισηγητή τον Jim Boumelha (επίτιμος ταμίας και πρώην πρόεδρος ΔΟΔ) και ομιλητές τους: Μπάμπη Κούτρα (διευθυντής εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα»), Θέμη Μπερεδήμα (πρόεδρος ΕΣΠΗΤ), Γιώργο Φράγκου (πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου), Νικόλαο Καρρά (πρόεδρος ΕΣΗΕΜ-Θ), Δημήτρη Χορταριά (πρόεδρος ΕΣΗΕΣΘΕ) και Σταύρο Καπάκο (γενικός γραμματέας ΕΣΗΕΑ)...


 πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: