29.1.18

Έκκληση Πουτζντεμόν...

λίγο πριν... την ορκωμοσία...

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη σύγκληση της ολομέλειας της καταλανικής Βουλής προκειμένου να εκλεγεί νέος επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης. Ο...
εξόριστος από τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες Κάρλες Πουτζντεμόν είναι ο μοναδικός υποψήφιος όμως, για να αναλάβει το αξίωμά του θα πρέπει να είναι παρών κάτι που δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί.

Ο αυτοεξόριστος αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας εν όψει του σχηματισμού της νέας καταλανικής κυβέρνησης ζήτησε τη βοήθεια του προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ, προκειμένου να παραστεί αυτοπροσώπως στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την επανεκλογή του, στις 30 Ιανουαρίου και την ορκωμοσία του ως επικεφαλής της νέας περιφερειακής κυβέρνησης.

Το αν θα διαβεί τα ισπανικά σύνορα για να παραστεί στη Βουλή, είναι ένα ερώτημα που παραμένει μετέωρο.

Το Σάββατο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απεφάνθη ότι ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας μπορεί να παρακολουθήσει τη συνεδρία για την ανάδειξή του ως επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης μόνο αν είναι φυσικά παρών στο Κοινοβούλιο και έχει άδεια από δικαστή για να παρευρεθεί. Την ίδια ώρα, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πάμπλο Λαρένα -στον οποίο έχει ανατεθεί η υπόθεση του Πουτζντεμόν- έχει δώσει εντολή για τη σύλληψή του.

Η απόφαση αυτή τινάζει στον αέρα κάποιες προσπάθειες των αυτονομιστών για ορκωμοσία του Πουτζντεμόν μέσω skype προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο να συλληφθεί μόλις επιστρέψει στην Ισπανία, καθώς εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης με τις κατηγορίες της απείθειας και της απόπειρας απόσχισης.

Στο μήνυμά του ο Πουτζντεμόν σημειώνει ότι «έχει το δικαίωμα να παραστεί στη συζήτηση και την ψηφοφορία της ολομέλειας» και υπογραμμίζει ότι διαθέτει ασυλία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συλληφθεί εκτός και αν διαπράξει ένα «ξεκάθαρο έγκλημα».

Επιμένει επίσης ότι οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση της Ισπανίας «παρεμποδίζουν την εφαρμογή της θητείας του ως βουλευτή και ως υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Τζενεραλιτάτ» και ότι, κυρίως, εμποδίζουν την παρουσία του στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

«Ζητώ την προστασία σας και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε τα δικαιώματα του κοινοβουλίου και όλων των μελών του», καταλήγει το μήνυμά του προς τον Τόρεντ.

Στο μεταξύ, ορισμένες κινήσεις από το στρατόπεδο των αυτονομιστών δείχνουν ότι ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης έχει αρχίσει να γίνεται «βαρίδι». Ηδη κυκλοφορούν φήμες για ονόματα πιθανών αντικαταστατών του.

Αυτό δεν άρεσε καθόλου στο κόμμα του Πουτζντεμόν Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία). «Οταν λέμε Πουτζντεμόν ή Πουτζντεμόν είναι σαν να λέμε δημοκρατία ή δημοκρατία», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Ζοζέπ Ρουλ...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: