23.2.17

Που κινείται στο Αιγαίο το "Τσεσμέ"...

Οι Τούρκοι έβγαλαν το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο
Δείτε τον χάρτη...
Στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ της Θάσου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου, πλέει το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ».

Το...
μεσημέρι της Τετάρτης ο σταθμός Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε ενημερωτική οδηγία (NAVTEX 244/17), με την οποία ενημέρωνε τους ναυτιλομένους για τη διεξαγωγή ερευνών στη συγκεκριμένη περιοχή για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Σε απάντηση, η ελληνική πλευρά εξέδωσε δική της οδηγία (NAVTEX 40/17) από τον σταθμό της Λήμνου, στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει την συγκεκριμένη ΝAVTEX με αριθμό 244/17 γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.Το τουρκικό ωκεανογραφικό δεν συνοδεύεται από κάποιο πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ενώ σημειώνεται ότι τις κινήσεις του δεν παρακολουθεί και κάποιο ελληνικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

 Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο χάρτη που συνοδεύει την τουρκική NAVTEX στο διαδίκτυο γίνεται αναφορά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη αλλά και τη Θεσσαλονίκη και με τις τουρκικές ονομασίες τους Limni, Semadirek και Selanik.



Η κίνηση της Τουρκίας γίνεται σε συνέχεια των καθημερινών επεισοδίων στα Ίμια μεταξύ ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής και πλωτών του ελληνικού λιμενικου και λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος διεμήνυσε ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.

 Στο γραμμοσκιασμένο τμήμα του χάρτη βλέπετε την περιοχή στην οποία το Τσεσμέ έχει προαναγγείλει «επιστημονικές» έρευνες. Αυτή την ώρα το τουρκικό ωκεανογραφικό πλέει στο ανατολικό άκρο της δεσμευμένης περιοχής, μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου.

Με πληροφορίες protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: