28.2.17

Αναγνωριστική η πρώτη συνάντηση...

Κυβέρνηση και δανειστές καθόρισαν την ατζέντα των διαπραγματεύσεων...

Ολοκληρώθηκε αργά το βραδύ η πρώτη συνάντηση μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών η οποία είχε σαν αντικείμενο την...
επισκόπηση της ατζέντας των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος η σημερινή συνάντηση είχε σαν θέμα την "ατζέντα" των παραπέρα συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ σημειώνεται ότι συνάντηση έπρεπε να ολοκληρωθεί βάσει του αρχικού προγραμματισμού στις 9 μμ ωστόσο, τελείωσε μία ώρα μετά, δηλαδή στις 10 μμ και χωρίς δηλώσεις των υπουργών.
Φτιάχνουν παρατηρητήριο για… το πλεόνασμα

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως βρίσκεται υπό συζήτηση η δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές να γνωρίζουν έαν θα υπάρξει τήρηση ή υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο ίδιος επισήμανε ότι «εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα».

Ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι ο «κόφτης» τελειώνει από το 2019 και εάν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ εάν είναι ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: