12.2.17

Ζαν Μαρίν Λε... ΜΠΑΜ!...

Μαριν ΛεπένΣτα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού οδηγεί την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα το ενδεχόμενο να...
κερδίσει τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Ζαν Μαρίν Λεπέν. Ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρνουν για την ώρα δεύτερη τη Λεπέν, αρκετοί επενδυτές -βλέποντας τα σκάνδαλα να ταλανίζουν τους δύο βασικούς αντιπάλους της, Φρανσουά Φιγιόν και Εμανουέλ Μακρόν- έχουν αρχίσει να αποτιμούν το ενδεχόμενο νίκης του Εθνικού Μετώπου (FN) στις εκλογές του Μαΐου.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, θα μπορούσε να οδηγήσει στο μεγαλύτερο χρεοστάσιο της Ιστορίας.

Οι εκτιμήσεις τους βασίζονται στις επανειλημμένες δηλώσεις αξιωματούχων του Εθνικού Μετώπου ότι αν νικήσουν θα μετατρέψουν το 80% του, ύψους 2,1 τρισ. ευρώ, δημόσιου χρέους της Γαλλίας σε εθνικό νόμισμα, πιθανόν ένα νέο γαλλικό φράγκο.

Ο David Rachline, επικεφαλής στρατηγικής του FN, επισήμανε πρόσφατα στους Financial Times ότι μόλις το 20% του γαλλικού δημόσιου χρέους είναι υπό το Διεθνές Δίκαιο και οφείλει να παραμείνει σε ευρώ.

«Για το υπόλοιπο -συνολικά 1,7 τρισ. ευρώ- έχουμε το δικαίωμα να το επαναπροσδιορίσουμε σε διαφορετικό νόμισμα» συμπλήρωσε.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, προειδοποιούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τότε θα έχουμε τη μεγαλύτερη αθέτηση πληρωμής κρατικού χρέους στην Ιστορία, περίπου δεκαπλάσια από αυτήν που προκάλεσε η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2012 (PSI).

Το γεγονός αυτό, τονίζουν, θα μπορούσε από μόνο του να οδηγήσει στην κατάρρευση του ευρώ και να προκαλέσει χάος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. (…) Αν ένας εκδότης χρέους δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του προς τους πιστωτές, μεταξύ άλλων και τις πληρωμές στο συμφωνημένο νόμισμα, τότε αυτό θεωρείται χρεοκοπία», τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής αποτίμησης κρατικού χρέους της Standard & Poor’s, Moritz Kraemer.

Αλλά και ο ομόλογός του τής Moody’s, Alastair Wilson, δηλώνει ότι οποιαδήποτε χώρα αφήνει το ευρώ θεωρείται σε χρεοκοπία αν αλλάξει το νόμισμα στο οποίο αποτιμά το χρέος της, αφού έτσι δημιουργεί οικονομική ζημιά στους επενδυτές σε σχέση με την αρχική υπόσχεσή της σε αυτούς.

Από την πλευρά του ο Rachline επιμένει ότι αν νικήσει το FN το γαλλικό χρέος θα επαναπροσδιοριστεί σε φράγκο, του οποίου η ισοτιμία με το ευρώ θα είναι 1:1.
Η Γαλλία δεν είναι Αργεντινή

Οι νομικοί υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι ο επαναπροσδιορισμός των ομολόγων που βασίζονται στο Γαλλικό Δίκαιο σε άλλο νόμισμα είναι θεωρητικά πιθανός, καθώς κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να αλλάζει τους νόμους του.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι των γαλλικών ομολόγων δύσκολα θα μπορούν να εναγάγουν τη Γαλλία στα δικαστήρια, όπως συνέβη με την Αργεντινή ή μπορεί να συμβεί στο μέλλον με τη χώρα μας μετά το PSI του 2012, όταν το σύνολο του ελληνικού χρέους μετατράπηκε με βάση το Αγγλικό Δίκαιο.

Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τελικά, όλα αυτά τροφοδοτούν για την ώρα πίεση στο κόστος δανεισμού του γαλλικού Δημοσίου.

Το σπρεντ των γαλλικών δεκαετών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών bund εκτοξεύτηκε αυτήν την εβδομάδα σε υψηλό τετραετίας...


Μπάμπης Μιχάλης, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: