26.2.17

Σκηνικό ανάφλεξης στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο...


Από την… κατάληψη των Ιμίων, στην… άλωση της Πόλης...
Σχεδόν σαράντα ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία, με το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να...
γίνει «σουλτάνος», ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου με απίστευτη προκλητικότητα δηλώνει ότι «αν θέλαμε θα ανεβαίναμε στα Ίμια, ενώ ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γκιλντιρίμ σε προεκλογική ομιλία του θυμήθηκε την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον «Μωάμεθ τον Πορθητή». 

Κι όλα αυτά σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν όλες τις ψήφους των τούρκων εθνικιστών, ενόψει του δύσκολου δημοψηφίσματος που θα δώσει υπερεξουσίες στον Πρόεδρο της χώρας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής, αδιαφορώντας αν θα οδηγούσε στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου χρειάζεται μια απλή πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθεί η νομοθεσία που έχει ήδη περάσει από τη Βουλή. 

Η αναθεώρηση του συντάγματος, που θα έδινε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2029, δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να εκδίδει διατάγματα, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να διορίζει υπουργούς και ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους και να διαλύει τη βουλή.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε σήμερα τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Μάλιστα, κατά την ομιλία του σε πλήθος φανατικών υποστηρικτών του Ερντογάν, συνέκρινε το δημοψήφισμα με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατακτούσε την Κωνσταντινούπολη, και τότε κάποιοι έλεγαν «όχι». Αλλά ο Πορθητής, χωρίς να δώσει αξία σε αυτούς που προτιμούσαν τον λήθαργο και τον φόβο, άνοιξε μια νέα εποχή. Κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ.


Προκλητικός ο Τσαβούσογλου – Σκληρή απάντηση Κοτζιά

«Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις», απάντησε με ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος επανήλθε χθες προκλητικός, δηλώνοντας ότι, «αν θέλαμε να ανέβουμε στα Ίμια, θα το είχαμε κάνει.

«Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του», καταλήγει η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.

Η δήλωση του Νίκου Κοτζιά, πως δεν θα μπορούσε ο αρχηγός του τουρκικού στρατού να αποβιβαστεί στα Ίμια, καθώς η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα της, ήταν που είχε προκαλέσει την αντίδραση του Τούρκου ομολόγου του.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Τουρκία τον Απρίλιο, δήλωσε, «αν το καθήκον του τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει».

Συμπλήρωσε δε υπενθυμίζοντας την κρίση του 1996,«μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε».

πηγη real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: