2.2.17

Προσπαθούν να βαφτίσουν «συμπλοκή» τη δολοφονική επίθεση...

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρουπακιάς δίκη
Η δικη της Χρυσής Αυγής...
Να κάνουν το άσπρο-μαύρο ή έστω γκρι επιχείρησαν σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών κατά τον...
σχολιασμό των καταθέσεων για την επίθεση στο ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα.

Οι συνήγοροι τόσο των άμεσα κατηγορούμενων για την υπόθεση όσο και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κινήθηκαν σε παρόμοιο μοτίβο, προσπαθώντας να μειώσουν την αξιοπιστία των πολιτικώς εναγόντων και να υπονομεύσουν τις καταθέσεις τους.

Ελλείψει επιχειρημάτων, περίσσεψαν οι ειρωνείες για την πολιτική ταυτότητα των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ δεν έλειψαν και ισχυρισμοί για «ψευδομαρτυρίες» επειδή «όσα καταθέτουν για την εγκληματική οργάνωση τα άκουσαν ή τα διάβασαν π.χ. στην Εφημερίδα των Συντακτών και δεν τα έζησαν από πρώτο χέρι».

Είναι ολοφάνερη η αγωνία των υπερασπιστών της Χρυσής Αυγής να καταρρίψουν τις δεκάδες καταθέσεις που αποδεικνύουν την κατηγορία για «ανθρωποκτόνο δόλο» παρουσιάζοντάς την οργανωμένη εγκληματική επίθεση του τάγματος εφόδου ως «μια απλή συμπλοκή, από τις πολλές γηπεδικές ή πολιτικές που συμβαίνουν στην Ελλάδα» (όπως είπε χαρακτηριστικά ο χρυσαυγίτης δικηγόρος Τ. Δημητρακόπουλος).

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αγωνία των συνηγόρων υπεράσπισης να αποσείσουν από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και τον ηγετικό πυρήνα των βουλευτών και στελεχών του ναζιστικού μορφώματος τις κατηγορίες του βουλεύματος για την εγκληματική οργάνωση, προσπαθώντας να πείσουν ότι δεν γνώριζαν, ούτε είχαν δώσει την εντολή για τις εγκληματικές επιθέσεις.

Το αντίθετο ωστόσο αποδεικνύουν όλες οι καταθέσεις των μαρτύρων, ότι οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ξεκάθαρα την ταυτότητά τους ως Χρυσή Αυγή, κάνοντας πράξη την προαναγγελία του βουλευτή Λαγού «να τελειώσουμε τους λακέδες του ΠΑΜΕ από το λιμάνι» και για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Λαγού και χρυσαυγιτών με αποκορύφωμα την κυνική ομολογία «Τους μακελέψαμε».

«Αν ήταν οργανωμένη επίθεση με ανθρωποκτόνο πρόθεση θα ήταν και οι 9 τραυματίες νεκροί. Δεν πέθανε κανένας», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης του Αναδιώτη ( Χ.Α. Νίκαιας, κατηγορούμενος για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα), σε μια προσπάθεια να βαφτίσει την επίθεση «συμπλοκή», κάνοντας μέχρι και ιστορική αναδρομή στη δεκαετία του '60:

«Τέτοιου είδους συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς των διαφόρων κομμάτων ήταν πανελλαδικό φαινόμενο επί 4 χρόνια σε καθημερινή βάση, όπως την περίοδο των Ιουλιανών. Ποτέ π.χ. η ΕΡΕ δεν κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι οργανώνουν ανθρωποκτόνο ενέργεια. Στα Εξάρχεια αυτά γίνονται κάθε μέρα».

«Άκουσαν, διάβασαν, είδαν.... Αυτά είναι θεωρίες και πολιτικές δηλώσεις. Είναι μια δήλωση εκπορευόμενη από τα υπόγεια του Περισσού», είπε ειρωνικά ο συνήγορος του Παναγιώταρου, προσπαθώντας να μειώσει το πλήθος μαρτυριών και στοιχείων της δικογραφίας που αποδεικνύουν την ιεραρχική δομή της ναζιστικής οργάνωσης.

Οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών καταφέρθηκαν με ιδιαίτερο μένος κατά της «Εφ.Συν.», στης οποίας τα δημοσιευμένα ντοκουμέντα αναφέρθηκαν οι μάρτυρες στις καταθέσεις τους.

«Η εμφάνιση του εντολέα μου σε συνδικαλιστική εκδήλωση με εκφορά πολιτικού λόγου δεν συνδέεται με την επίθεση. Προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες σε βουλευτές με διάφορες θεωρίες. Μια θεωρία είναι η "ενός ανδρός αρχή". Να διαβάσουν το βιβλίο του Ν. Μπελογιάννη και της Αγγ. Κώττη για το πώς λειτουργούν οι οργανώσεις τους», είπε ο συνήγορος του Παναγιώταρου, αναφερόμενος στο βιβλίο «Σταλινισμός - η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία» και επικαλούμενος για πολλοστή φορά τη θεωρία των δύο άκρων.

Μεγάλο μέρος του σχολιασμού αναλώθηκε στην προσπάθεια να καταρριφθεί ως «μύθευμα και αποκύημα φαντασίας» η καταγγελία για συνάντηση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με εργολάβους στη Ζώνη, με το επιχείρημα ότι ο μάρτυρας που έδωσε την πληροφορία στον Πουλικόγιαννη παραμένει ανώνυμος.

Ωστόσο η καταγγελία για «συμβόλαιο εκτέλεσης» των συνδικαλιστών επιβεβαιώνεται στην πράξη από τα ίδια τα γεγονότα καθώς η οργανωμένη επίθεση πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα, με βασικό στόχο τον ίδιο τον πρόεδρο του συνδικάτου Μετάλλου που τραυματίστηκε βαρύτατα.

Ως μόνο «αντικειμενικό μάρτυρα» οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών προσπάθησαν να παρουσιάσουν τον οδηγό λεωφορείου Λυριντζή, παραλείποντας ωστόσο να προσθέσουν ότι η αρχική του προανακριτική κατάθεση τους ενοχοποιεί, καθώς αναφέρεται ξεκάθαρα σε «επιτιθέμενους και αμυνόμενους» και σε «30 μαυροφορεμένους, με κράνη σκουφιά και ρόπαλα», επιβεβαιώνοντας τις καταθέσεις για οργανωμένη επίθεση τάγματος εφόδου. 

Εξίσου ενοχοποιητική για τους χρυσαυγίτες είναι και η τελική κατάθεσή του αυτόπτη μάρτυρα στο δικαστήριο καθώς μετά τις ερωτήσεις της έδρας και της πολιτικής αγωγής,  τα γεγονότα επανήλθαν στη μνήμη του οδηγού λεωφορείου , που έστω απρόθυμα παραδέχτηκε ότι δεν είχε δει «μια μάζα που χτυπιόταν και χτύπαγε» αλλά κλοιό επιτιθέμενων γύρω από λιγότερους αριθμητικά αμυνόμενους. 

• Η δίκη συνεχίζεται με τον σχολιασμό των καταθέσεων, ενώ έχει ήδη κληθεί να καταθέσει μάρτυρας για την επόμενη υπόθεση. Πρόκειται για την επίθεση τάγματος εφόδου χρυσαυγιτών στο στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: