21.2.17

Αθήνα και δανειστές αποτιμούν τη συμφωνία...

EurogroupΓια τις αποφάσεις του Eurogroup ενημέρωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τους...
πολιτικούς συντάκτες, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης προχώρησαν σε αποτιμήσεις της συμφωνίας μέσω δηλώσεών τους στα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετήθηκε για το θέμα στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες.

«Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.
«Υπάρχει πρόοδος»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι μετά τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup «οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

«Δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας» χθες στο Eurogroup, αλλά «σημειώθηκε πρόοδος», εξήγησε ο ίδιος. «Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση», διευκρίνισε και επισήμανε πως «υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής».

Ο Β. Σόιμπλε τόνισε επίσης ότι «οι συζητήσεις θα γίνουν επί τη βάσει των ισχυουσών συμφωνιών που έγιναν τον περασμένο Μάιο, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ μετά το επιτυχές κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ότι πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 και μεσοπρόσθεσμα, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί τι ακριβώς σημαίνει. Οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση, συμφώνησαμε σε πρώτο επίπεδο ποιες είναι οι αναγκαίες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».

«Συμφωνήσαμε επίσης να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τις ανάλογες διορθώσεις σύμφωνα με την πραγματική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, δεδομένων των διαφορετικών εκτιμήσεων για την εξέλιξή της, αφού η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν πάντα λίγο πιο απαισιόδοξες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός και προσέθεσε «Το δύσκολο θέμα τους περασμένους μήνες ήταν ότι το ΔΝΤ επέμενε τα μέτρα να πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από το Κοινοβούλιο. Τώρα συμφωνήσαμε τα μέτρα τα οποία θα ψηφισθούν να μην ισχύσουν αμέσως, αλλά να εξαρτηθεί η ισχύς τους από την πραγματική εξέλιξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι το σωστό».

Επανέλαβε, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος» αλλά οι μεταρρυθμίσεις.
«Το πλέον καθοριστικό βήμα»

Στην Αθήνα, τώρα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία το πλέον καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσθέτοντας ότι «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Μετά τη χθεσινή πρόοδο, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, η κυβέρνηση αναμένει και τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού, είπε ο ίδιος και σημείωσε:

«Αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία» και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει μια συνολική συμφωνία ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν επηρεάζεται από αυτές τις θετικές εξελίξεις και πως επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας, συνεχίζοντας να επενδύει στην αποτυχία.

Και υπογράμμισε ότι όσο θα διαψεύδεται το καταστροφολογικό σενάριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο θα αυξάνεται η στρατηγική αμηχανία της. Είπε ότι θα ήταν καλύτερα η Ν.Δ. να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για γρήγορο και με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πως μια τέτοια στάση θα ήταν περισσότερο θετική.
«Η Αθήνα καθορίζει τα αντισταθμιστικά»

Ο πρόεδρος του Eurogroup, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η Αθήνα θα καθορίσει ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα λάβει.

Όπως είπε από τις Βρυξέλλες, εναπόκειται πρώτα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο και στη συνέχεια να συζητήσει με τους θεσμούς το πακέτο των θετικών μέτρων. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, επανέλαβε πως δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη αυτή τη στιγμή καθώς η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Τέλος, ανέφερε πως, προκειμένου να σχεδιαστούν λεπτομερώς οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της φορολογίας, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, απαιτείται «πολλή δουλειά» σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.
Πως σχολίασαν κορυφαίοι υπουργοί

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας ρωτήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής νωρίς σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1.

Δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση που θα έχει δημοσιονομική επίπτωση, ξεκαθάρισε ο Νίκος Παππάς και υπογράμμισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Είμαστε στη φάση ότι πείστηκαν άπαντες πως οι στόχοι πιάνονται. Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει προς τα δημοσιονομικά και το πλεόνασμα θα κινηθεί πάνω από το 2%» πρόσθεσε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως ακόμα και το ΔΝΤ σταμάτησε να επιμένει για νομοθέτηση μέτρων πριν το 2018 και μετά το 2019.

Ο Νίκος Παππάς αποσαφήνισε ότι «το ένα και δεδομένο της συμφωνίας είναι: σε περίπτωση μειώσεων των συντάξεων θα υπάρξει αντίμετρο, όπως και σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει αντίμετρο» και πρόσθεσε: «Υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομικών παρεμβάσεων που μετατοπίζουν τα βάρη από τη μία ομάδα στην άλλη (...) και εκεί ξεκινάει η εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε».

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας ρωτήθηκε και ο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας: «Αν προχωρήσουν όλα πολύ γρήγορα και κλείσει η συμφωνία σε πολύ σύντομο διάστημα, θα υπάρχει χρόνος να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση που αποτελεί στρατηγικό μας στόχο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, θα φτάσουμε σε σημείο συμφωνίας και τόνισε ότι «πίεση για πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δεν υπάρχει τώρα στην ατζέντα μας»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: