16.2.17

«Ομπρέλα» στο Ελληνικό...

Το πρώην αεροδρόμιο του ΕλληνικούΔιπλή παρέμβαση εκδηλώθηκε χθες με αποκλειστικό στόχο την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που...
υπάρχουν στο ακίνητο του Ελληνικού, αλλά και τη διατήρηση νεότερων κτιρίων που συνδέονται με την ιστορία της πολιτικής αεροπορίας στη χώρα μας.

Η πρώτη αφορά ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη «μεταφράστηκε» ως τροχοπέδη για την επένδυση από ανώνυμες «πηγές της αγοράς», ενώ στην πραγματικότητα θωρακίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου αφού η βασική σύμβαση του Νοεμβρίου του 2014 προβλέπει ότι ο επενδυτής θα ζητήσει αποζημιώσεις για αρχαιότητες που θα βρεθούν κατά την υλοποίηση των έργων σε μη οριοθετημένες θέσεις.

Η δεύτερη περιλαμβάνει την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ που βασίζεται στην τεκμηριωμένη καταγραφή του κτιριακού πλούτου από ομάδα ειδικών του Πολυτεχνείου.

Κινδύνους να μην προχωρήσει η επένδυση διαβλέπει ο τομεάρχης Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος, που θεωρεί ότι υποκινητές της ερώτησης είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι βουλευτές ανήκουν στην κίνηση των «53».

Το Ποτάμι κάνει λόγο για «αλλεργία» του ΣΥΡΙΖΑ στις επενδύσεις και επιχειρεί να συσχετίσει την ερώτηση με την απόφαση του ΚΑΣ στο αίτημα του οίκου Gucci για την Ακρόπολη!
Το δασαρχείο Πειραιά

Πριν από λίγες ημέρες πυρά είχε δεχθεί το δασαρχείο Πειραιά, το οποίο εφαρμόζοντας τη νομοθεσία προχωρά στην οριοθέτηση ζωνών οικολογικού ενδιαφέροντος δίπλα στα δύο ρέματα που βρίσκονται στα όρια του παλιού αεροδρομίου.

Να σημειωθεί ότι ώς τώρα δεν έχει υποβληθεί από την πλευρά των επενδυτών το προβλεπόμενο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, που θα θεσμοθετηθεί με τη μορφή προεδρικού διατάγματος.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, με απόφαση του Γ. Σταθάκη, προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής με επικεφαλής τον πολεοδόμο και ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Αθ. Αραβαντινό, η οποία θα εξετάσει τα σχέδια και θα υποβάλει το πόρισμά της μέσα σε δύο μήνες.

Στην ερώτησή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν το χρονοδιάγραμμα για την οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων που υπάρχουν στο ακίνητο και επισημαίνουν ότι «ο ορισμός τους δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά τη θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακίνησης στη δόμηση σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες».

Το τεκμηριωμένο κείμενο, το οποίο μεταξύ άλλων συνυπογράφουν οι πρώην υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, αναφέρει ότι δεν αναμένεται να εντοπιστούν αρχαιότητες σε σημεία του αεροδρομίου όπου είχαν κατασκευαστεί κτίρια ή άλλες υποδομές (διάδρομοι τροχοδρόμησης, πίστες αεροσκαφών κ.λπ.). Εκφράζουν όμως φόβους ότι είναι δυνατόν να βρεθούν σε σημεία όπου έχει διατηρηθεί το φυσικό ανάγλυφο.
Ευρήματα

Υπενθυμίζεται ότι το 2004 είχαν έρθει στο φως σημαντικά ευρήματα κατά την κατασκευή του αμαξοστάσιου του τραμ που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του ακινήτου.

Οι βουλευτές δεν παραλείπουν να προτείνουν την ανάδειξη των αρχαιοτήτων σε ένα δίκτυο πράσινων διαδρομών και κοινόχρηστων χώρων που θα είναι σε όφελος της κοινωνίας αλλά και της επένδυσης.

Η προσφυγή προς το ΣτΕ, που υπογράφεται από τον σύλλογο αρχιτεκτόνων, την ομότιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Ελένη Πορτάλιου και την πρώην βουλευτή Νάντια Βαλαβάνη, ζητά να διατηρηθεί το σύνολο των κτιρίων που υπάρχουν στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων, όπως άλλωστε προτείνει και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, υιοθετώντας την καταγραφή της επιστημονικής ομάδας του Πολυτεχνείου.

Επισημαίνεται ότι η διατήρησή τους επιβάλλεται από τον νόμο 3028/2002. Με «μπουλντόζα» απειλείται το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον διεθνούς φήμης πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη, καθώς και το κτιριακό συγκρότημα του πρώην αμερικανικού κολεγίου θηλέων που στεγάζει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ)...


Χαρά Τζαναβάρα, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: