20.2.17

«Πώς μπορούμε να ξεφορτωθούμε τον Τραμπ;»...


Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συμπληρώσει μόλις έναν μήνα στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ και ήδη έχει καταφέρει να σοκάρει, να προκαλέσει και, κυρίως, να...
δημιουργήσει ακόμη περισσότερους εχθρούς απ' ότι είχε. Ακόμη και εντός των ΗΠΑ η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, καθώς, εκτός από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, έχουν ήδη αρχίσει να εξυφαίνονται σενάρια για αποπομπή του νέου προέδρου.

Ο αρθρογράφος των New York Times, Νίκολας Κρίστοφ, σε άρθρο του στην εφημερίδα περιγράφει την κατάσταση και τις εναλλακτικές.

Γράφει ο κ. Κρίστοφ:

Είμαστε μόλις έναν μήνα στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και ήδη αρκετοί αναρωτιούνται «πως θα κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο;».  Μια δημοσκόπηση από την Public Policy Polling  καταγράφει ότι το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζουν μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου Τραμπ είναι το ίδιο με εκείνων που διαφωνούν (46%). 

Ήδη έχουν υπάρξει περισσότερες από 1.000 αναφορές στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ στα μέσα ενημέρωσης την τελευταία εβδομάδα, ενώ ακόμη και ορισμένοι συντηρητικοί πολιτικοί ζητούν την παραίτηση του Τραμπ προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να εκδιωχθεί. Ο ίδιος ο Νταν Ράδερ, πρώην παρουσιαστής του CBS, τονίζει ότι το... ρωσικό σκάνδαλο του Τραμπ δεν είναι ακόμη στα επίπεδα του Γουότεργκεϊτ, αλλά μπορεί να γίνει το ίδιο μεγάλο.

Ίσως τα πράγματα να ηρεμήσουν, αλλά αυτό που έχει σημασία με τον Τραμπ δεν είναι μόνο η δυσλειτουργία της κυβέρνησής του, αλλά επίσης οι κατηγορίες ότι η ομάδα του προέδρου μπορεί να έχει συνεργαστεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να κλέψει τις εκλογές. Αυτό που είναι επίσης διαφορετικό είναι ότι η γενικότερη ανησυχία ότι ο Τραμπ είναι και ανίκανος να κυβερνήσει και επικίνδυνα ασταθής. 

Υπάρχει, λοιπόν διέξοδος;

Ο Τραμπ έχει ακόμη σημαντική πολιτική στήριξη, οπότε τα εμπόδια είναι τεράστια. Αλλά ο πιο καθαρός και γρήγορος τρόπος για να απομακρυνθεί ένας πρόεδρος είναι το σημείο 4 της 25ης τροποποίησης του συντάγματος, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Προβλέπει ότι το υπουργικό συμβούλιο μπορεί, με μια ψήφο πλειοψηφίας, να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες του προέδρου και να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο. Το πρόβλημα είναι ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος μπορεί να υποβάλει ένσταση και σε εκείνη την περίπτωση το Κογκρέσο είναι εκείνο που θα αποφασίσει. Θα πρέπει να δύο τρίτα του Κογκρέσου να ψηφίσουν υπέρ του προέδρου και να τον επαναφέρουν στο γραφείο του.

Ο δρόμος αυτός μπορεί να ακολουθηθεί όταν ένας πρόεδρος «αδυνατεί» να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ρώτησα τον Λόρενς Τράιμπ, καθηγητή συνταγματικού δικαίου στο Χάρβαρντ, εάν αυτό σχετίζεται μόνο με φυσική ανικανότητα ή περιλαμβάνει και νοητική. Ή, έστω, η περίπτωση όπου ο πρόεδρος έχει συμφωνήσει μυστικά με τη Ρωσία για να κλέψει τις εκλογές;

Ο Τράιμπ ανέφερε ότι το σημείο 4 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση. «Στην απίθανη περίπτωση που ο Πενς και το αλλόκοτο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ κάνουν το σωστό θα βρεθούμε σίγουρα σε μια κατάσταση όπου μια μεγάλη πλειοψηφία του κοινού, ανάμεσά τους και ένα σημαντικό ποσοστό οπαδών του Τραμπ, θα στηρίξουν μια τέτοια κίνηση» λέει ο Τράμπ προσθέτοντας «σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ τον Τραμπ και τους δικηγόρους του να πετυχαίνουν να πείσουν τα ομοσπονδιακά δικαστήρια να αναμειχθούν».

Ο πιο γνωστός δρόμος είναι η πρόταση μομφής, αλλά προς το παρόν είναι δύσκολο να φανταστούμε την πλειοψηφία της Συγκλήτου να ψηφίζει για την απομάκρυνση του Τραμπ. Επιπλέον, η πρόταση μομφής και η δίκη στη Σύγκλητο θα διαρκέσουν για μήνες, παραλύοντας την Αμερική και αφήνοντας τον Τραμπ στο γραφείο με το δάχτυλο στο κουμπί με τα πυρηνικά.

Η άποψή του είναι πας εκτός αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, η απομάκρυνση του Τραμπ μπορεί να είναι μια φαντασίωση των Δημοκρατικών. Οι προοδευτικοί πίστευαν ότι ο Τραμπ δεν θα κέρδισε ποτέ τι χρίσμα για την εκλογική κούρσα. Επιβίωσε πολλών κρίσεων, οπότε δεν είναι καθαρό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα τον εγκαταλείψουν τώρα που είναι πρόεδρος.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018 θα είναι τόσο καταστροφικές για τους Ρεπουμπλικανούς που όλοι θα θέλουν τότε να ξεφορτωθούν τον Τραμπ. Εγώ είμαι σκεπτικός. 

Όσο οι Δημοκρατικοί δείχνουν τα δόντια τους, θα είναι θέμα των Ρεπουμπλικανών να αποφασίσουν εάν θα διώξουν τον Τραμπ ή όχι. Και αυτό δεν θα συμβεί εκτός κι αν τον δουν να καταστρέφει το κόμμα τους μαζί με τη χώρα.

Ο Τραμπ, όμως έχει ένα αδύνατο σημείο, όπως είχε και ο Νίξον. Οι Ρεπουμπλικάνοι εκτιμούν πολύ περισσότερο των αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, όπως και τότε με τον Τζέραλντ Φορντ.

Εάν στοιχημάτιζα θα έλεγα ότι έχουμε ξεμείνει με τον Τραμπ για τέσσερα χρόνια, ωστόσο, η Βιρτζίνια Σαμπάτο σημειώνει «Πολλά στοιχεία από την εκλογή του Τραμπ και τις πρώτες του ημέρες είναι σοκαριστικά, οπότε γιατί να σταματήσει τώρα;»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: