20.11.16

Ψηφίζουν για υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας στην Κεντροδεξιά...

Ψηφίζουν για υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας στην Κεντροδεξιά
Ένας πρώην πρόεδρος και δύο πρώην πρωθυπουργοί είναι οι επικρατέστεροι για τις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς, στη Γαλλία, για να επιλεγεί, τελικά, ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της χώρας την Άνοιξη του 2017. Σήμερα είναι ο πρώτος γύρος και ακολουθεί...
ο δεύτερος την επόμενη Κυριακή, 27 Νοεμβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν δεν είναι οι μόνοι υποψήφιοι, αλλά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι οι κυρίαρχοι. Δύο υποψήφιοι θα περάσουν στο δεύτερο γύρο..



Ο Αλέν Ζιπέ 

Η λίστα των υποψηφίων συμπληρώνεται με τους πρώην υπουργούς Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και Μπρουνό Λε Μερ, τον εκπρόσωπο της συντηρητικής Δεξιάς Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν και την Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ.

Σε μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Φρανσουά Φιγιον έκανε την ανατροπή και πήρε το προβάδισμα με 30% στην πρόθεση ψήφου για πρώτη φορά σε μεγάλης κλίμακας δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση έγινε από την Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde. Ο Αλέν Ζιπέ και ο Νικολά Σαρκοζί συγκέντρωσαν από 29%. 

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Monde (Cevipof και Ipsos-Sopra Steria) το προβάδισμα είχε ο Αλέν Ζιπέ με 36%, ακολουθούσε ο Νικολά Σαρκοζί με 29% και ο Φρανσουά Φιγιόν με 22% των ψήφων. Στο δεύτερο γύρο φαίνεται να πέρναγαν ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέν Ζιπέ και ο πρώην προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, αλλά φαίνεται πως ο Φρανσουά Φιγιόν έχει δυναμική, τις τελευταίες μέρες, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, αφού τα ποσοστά του είναι αυξημένα. 



Ο Νικολά Σαρκοζί 

Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς πως είναι η πρώτη φορά που η Κεντροδεξιά στη Γαλλία διοργανώνει εκλογές για την επιλογή του υποψηφίου προέδρου. Επίσης, στον αγώνα δρόμου, για τους δύο υποψηφίους που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, ρόλο θα παίξουν και τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, εντός της Κεντροδεξιάς.

Όπως περιγράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ η μεγάλη συμμετοχή κεντροδεξιών πολιτών θα δώσει προβάδισμα στον Αλέν Ζιπέ. Αντίθετα, η κινητοποίηση ψηφοφόρων που θεωρούνται πως είναι πιο δεξιά στον πολιτικό χάρτη θα βοηθήσει τον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Φιγιόν.



Ο Φρανσουά Φιγιόν

Είναι άγνωστο πόσοι Γάλλοι θα ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές και οι αριθμοί που προβλέπονται έχουν μεγάλη απόκλιση (από δύο έως τέσσερα εκατομμύρια). Αυτοί που θα ψηφίσουν πρέπει να πληρώσουν ένα ποσό των δύο ευρώ, για τη συμμετοχή, και να υπογράψουν πως συμφωνούν με «τις δημοκρατικές αρχές της Δεξιάς και του Κέντρου».


Δικαίωμα έχει να ψηφίσει, υπό αυτές τις δύο προϋποθέσεις ο οποιοσδήποτε Γάλλος πολίτης. Μάλιστα, ακούγεται στα γαλλικά ΜΜΕ πως ψηφοφόροι άλλων πολιτικών χώρων θα πάνε στην κάλπη για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, κάτι το οποίο, όμως, δεν μπορεί να διαπιστωθεί τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.



Η μάχη για τον υποψήφιος πρόεδρος έχει και ένα άλλο ιδιαίτερα βασικό χαρακτηριστικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο υποψήφιος πρόεδρος της Κεντροδεξιάς μπορεί να είναι και ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, αφού φαίνεται να κερδίζει την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Η Λεπέν περνάει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών του 2017, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά χάνει από τον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς.  Στο Εθνικό Μέτωπο υπάρχει έντονη κινητικότητα στην κόντρα της Μαρίν Λεπέν, με τον πατέρας της και ιδρυτή του κόμματος, Ζαν Μαρί Λεπέν. Πρόσφατη δικαστική απόφαση φαίνεται επηρεάζει την προεκλογική εκστρατεία της Λεπέν. Η απόφαση επιτρέπει στον Ζαν Μαρί Λεπέν  να είναι μέλος του κόμματος και το Εθνικό Μέτωπο υποχρεώνεται να διατηρήσει για αυτόν την ιδιότητα του επιτίμου προέδρου. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ αυτό σημαίνει πως ο Λεπέν, που έχει αρνηθεί το ολοκαύτωμα, θα μπορεί επηρεάσει εσωκομματικά όργανα.

Παράλληλα, κι ενώ η γαλλική Κεντροδεξιά κάνει εκλογές, ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έχει να αντιμετωπίσει την πολιτική φθορά και τη μικρή δημοτικότητα του, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές (23 Απριλίου και 7 Μαΐου 2017 οι δύο γύροι). Η δημοτικότητα του έχει πιάσει τα χαμηλότερα επίπεδα προέδρου εν ενεργεία στην ιστορία. Παρ’ όλα αυτά οι έρευνες δείχνουν πως κανένας άλλος υποψήφιος της Κεντροαριστεράς δεν έχει πιθανότητες για να κερδίσει την προεδρία το 2017.  Τέλος, οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα διεξαχθούν και υπό τη σκιά εξελίξεων, πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Ο Τραμπ θα έχει κάποιους μήνες στην προεδρία των ΗΠΑ και στην ΕΕ προβλέπεται να έχει προχωρήσει η διαδικασία του BREXIT.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: