30.10.16

Παρανάλωμα του πυρός σχολείο στο Αφγανιστάν...

Σχολείο στο Αφνανιστάν
Ένοπλοι πυρπόλησαν χθες βράδυ ένα σχολείο θηλέων καταστρέφοντας όλα τα έπιπλα και τα βιβλία στην πόλη Σεμπαργάν του βόρειου Αφγανιστάν, όπου εντείνονται οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, από την επίθεση δεν...
υπήρξαν θύματα. Οι δράστες «ξυλοκόπησαν τους φρουρούς κι έβαλαν φωτιά στις καρέκλες, στα βιβλία και τις αίθουσες διδασκαλίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

«Προειδοποίησαν ότι τα κορίτσια δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο», πρόσθεσε ο ίδιος, επικαλούμενος τις μαρτυρίες των φρουρών.

Αξιωματικός της αστυνομίας υποστήριξε πως για το περιστατικό ευθύνονται οι ισλαμιστές αντάρτες: «Ήταν οι Ταλιμπάν, έχουν κάψει ήδη σχολεία στην περιοχή», είπε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάνω από 300 σχολεία έχουν καταστραφεί μέσα στους δύο τελευταίους μήνες, η πλειονότητά τους από τους αντάρτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Σαχουσέιν Μουρταζάουι.

«Οι Ταλιμπάν, που παριστάνουν πως πολεμούν στο όνομα του Ισλάμ, κατέστρεψαν 302 σχολεία, περίπου πενήντα τεμένη και πάνω από 40 κέντρα υγείας μέσα σε δύο μήνες σε ένδεκα επαρχίες», ανέφερε.

Οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχουν καταγγείλει  ότι σχολεία καταλαμβάνονται από αντιμαχόμενους όλων των πλευρών, τόσο αντάρτες όσο και τακτικά στρατεύματα, που εγκαθιστούν θέσεις σε αυτά, εμποδίζοντας τα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα, πάνω απ’ όλα τα κορίτσια, καθώς οι γονείς τους δεν θέλουν να εκτίθενται σε άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: