1.10.16

Εδώ Βουλγαρία, 300 ευρώ μισθός...

Εδώ Βουλγαρία, 300 ευρώ μισθός...Σε ένα και μόνο πράγμα πέτυχαν οι εμπειρογνώμονες των θεσμών που ήρθαν, κατόπιν παράκλησης μας, με σκοπό να επιλύσουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης της χώρας μας. Να επιβάλλουν, εν τέλει, λειψή την εσωτερική υποτίμηση του νομίσματος παρότι...
εξ αρχής επιθυμούσαν να επιτύχει και στα δύο σκέλη της δηλαδή στην υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης, αλλά και στη μείωση των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών.

Και το λειψό του πράγματος επετεύχθη μόνον στη μείωση του εργασιακού κόστους ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές (παρότι ούτε αυτό γίναμε) με αποτέλεσμα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, εάν πρόκειται για μερική απασχόληση, να είναι χαμηλότεροι ενός επιδόματος ανεργίας, αλλά κι αν είναι πλήρους απασχόλησης να μειωθούν δραματικά 20%-40% ανάλογα τον κλάδο και την ειδικότητα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ, 528.000 υπάλληλοι που εργάζονται με μερική απασχόληση αμείβονται με 338 ευρώ καθαρά, ενώ ο μέσος μισθός για πλήρη απασχόληση είναι περίπου 850 ευρώ καθαρά σε 12μηνη βάση (ας όψονται τα δώρα). Αν αντιθέτως αθροίσεις μερική και πλήρη απασχόληση τότε οι μέσες καθαρές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα είναι περίπου 700 ευρώ.

Ολα αυτά είναι η μια όψη του νομίσματος της εσωτερικής υποτίμησης, καθώς με ένα λόγο πλησιάζουμε πλέον τα μισθολογικά όρια της Βουλγαρίας. Ωστόσο από την άλλα όψη του νομίσματος της εσωτερικής υποτίμησης αυτή δηλαδή της μείωσης των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών οι εμπειρογνώμονες παραδέχθηκαν ότι απέτυχαν κατά κράτος.

Οι πολυεθνικές και τα καρτέλ κράτησαν υψηλά τις τιμές στη χώρα μας και μόνο σε ελάχιστα είδη (βλέπε καφές) λειτούργησε ο ανταγωνισμός και η περιορισμένη ζήτηση έφεραν πτώση των τιμών και μείωση της κατανάλωσης. Τι αποδεικνύει αυτή η στρεβλή κατάσταση. Οτι υπάρχουν ακόμη κρυφά εισοδήματα σε πολλές οικογένειες που διατηρούν υψηλά τη ζήτηση (κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης) ή υπάρχει ακόμη διαθέσιμο ρευστό που δεν έχει εξαντληθεί.

Δεν γίνεται να έχουν πέσει κατά 20%-30% οι μισθοί και από την άλλη οι τιμές να έχουν μειωθεί ελάχιστα στα σούπερ μάρκετ και η ζήτηση να έχει περιοριστεί μόλις 2%. Αρα η υπάρχουν κρυφά εισοδήματα η η παραοικονομία που φτάνει το 40% του ελληνικού ΑΕΠ βοηθάει να μην έχει καταρρεύσει η αγοραστική δύναμη του μέσου νοικοκυριού παρά τη δραματική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συντάξεων.

Αρα κάπου υπάρχουν χρήματα. Που όμως;

Θάνος Πασχάλης

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: