20.6.16

ΕΡΤ: Με το Euro δίνουμε εξετάσεις σε περισσότερους τηλεθεατές...

Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα! Ήδη, τα μερίδια τηλεθέασης της ΕΡΤ έχουν σκαρφαλώσει μέχρι και στο 17,3%...
πλασάροντάς την την προηγούμενη Κυριακή στην πρώτη θέση της τηλεθέασης.Υψηλά ποσοστά τηλεθέασης χτυπάει η ΕΡΤ1, χάρη στους αγώνες του Euro 2016 που προβάλλει καθημερινά, τρεις τον αριθμό, από την περασμένη Παρασκευή. Ήδη, τις περισσότερες ημέρες την τελευταία εβδομάδα, κατορθώνει, χάρη στο ποδόσφαιρο, να έρχεται δεύτερη σε μερίδιο τηλεθέασης, μετά τον ΑΝΤ1, ενίοτε και πρώτη, καθώς το Euro έχει παρασύρει τους τηλεθεατές και σε άλλες ζώνες του προγράμματος, που βλέπουν τα μερίδιά τους να αποσπούν τηλεθεατές από τα άλλα κανάλια.

Η αθλητική εκπομπή «Euro - Euro Όλοι», για παράδειγμα, κατορθώνει να συγκρατήσει μια μεγάλη μερίδα τηλεθεατών μετά τους αγώνες, καθώς αναλύει τις αμφισβητούμενες φάσεις και τα γκολ, ως εκπομπή post- game, αξιοποιώντας ακριβώς το πολύτιμο τηλεοπτικό προϊόν, τους ίδιους τους αγώνες.Ώθηση και στα δελτία ειδήσεων

Η αύξηση της τηλεθέασης δεν πέρασε απαρατήρητη από τη διοίκηση και τις διευθύνσεις της ΕΡΤ. Ήδη, έχει αυξηθεί και η τηλεθέαση των δελτίων ειδήσεων. Σε εσωτερικό του σημείωμα, ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων Σταύρος Καπάκος εντόπιζε ότι την περασμένη Κυριακή η συνολική τηλεθέαση των πέντε δελτίων ειδήσεων ξεπέρασε τους 1.600.000 τηλεθεατές, ενώ η συνήθης τηλεθέαση τις Κυριακές έφτανε το 1.000.000. Την επομένη, Δευτέρα 13.6, η συνολική τηλεθέαση των έξι δελτίων έφτασε τους 1.400.000 τηλεθεατές έναντι μέσης τηλεθέασης 850.000 τις καθημερινές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο σαββατοκύριακο τα δελτία Ειδήσεων της ΕΡΤ, το κεντρικό και το απογευματινό, σύμφωνα με τη Nielsen, πλασαρίστηκαν, χάρη στο Euro, στο Top 10 της τηλεθέασης μεταξύ όλων των προγραμμάτων όλων των καναλιών.

Ερμηνεύοντας τα προαναφερθέντα ο Στ.Καπάκος σημείωνε: «Τα στοιχεία αυτά είναι ένδειξη, αλλά όχι αναγκαστικά και απόδειξη της αυξημένης απήχησης των ειδήσεων, πολύ περισσότερο που δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς είναι μοναδικοί, ούτε τις εισροές και τις εκροές τηλεθεατών. Είναι όμως μια σημαντική ένδειξη της απήχησης». Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης θεωρεί ότι είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ΕΡΤ να πείσει το νέο κοινό της για το προϊόν «ειδήσεις». Όπως σημειώνει, «Η περίοδος αυτή λόγω Euro είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς διευρύνεται η βάση των τηλεθεατών μας και επαφίεται σε όλους μας να τους πείσουμε να παραμείνουν στην ΕΡΤ και μετά τους αγώνες».

Καλεί δε όλους να προσπαθήσουν γι' αυτό: «Σας παρακαλώ όλους(ες), δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς να δώσουμε αυτές τις ημέρες τη μάχη της ενημέρωσης με το πάθος που δείχνουμε σε όλα τα μεγάλα γεγονότα στα οποία πρωταγωνιστήσαμε κερδίζοντας την αποδοχή των τηλεθεατών. Σας καλώ να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας και να μην επαναπαυθούμε ότι τα δελτία ειδήσεων έχουν την περίοδο αυτή μικρότερη διάρκεια. Τώρα δίνουμε εξετάσεις σε περισσότερους τηλεθεατές».

Με την οπτική ενίσχυσης των δικών της δελτίων ειδήσεων εξάλλου, αλλά και την οπτική της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, μπορεί να ερμηνευθεί το εξώδικο που απέστειλε η ΕΡΤ σε όλους τους ιδιωτικούς σταθμούς, με το οποίο τους καλεί να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα στιγμιότυπα των αγώνων του Euro, τα δικαιώματα μετάδοσης του οποίου έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά. Όπως ξεκαθαρίζει μάλιστα η ΕΡΤ, είχε ενημερώσει εγκαίρως για την τιμολογιακή πολιτική της, συνεπώς όποιος σταθμός ενδιαφέρεται μπορεί να αγοράσει τα στιγμιότυπα.

Συνολική άνοδος

Ήδη, τα μερίδια τηλεθέασης της ΕΡΤ έχουν σκαρφαλώσει μέχρι και στο 17,3%, πλασάροντάς την την προηγούμενη Κυριακή στην πρώτη θέση της τηλεθέασης, σημαίνει κάτι ότι κέρδισε 17 στους 100 τηλεθεατές που εκείνη τη μέρα παρακολούθησαν τηλεόραση, όπως υπολογίζονται επί των ανοικτών δεκτών τηλεόρασης. Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα! Την τελευταία εβδομάδα, μάλιστα, κρατάει σταθερά τη δεύτερη θέση, καθώς ο ΑΝΤ1 κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη θέση. Τα μερίδια των άλλων καναλιών παραμένουν χαμηλά, καθώς η τηλεθέαση έχει μετατοπιστεί σε ποσοστό περί το 20- 25% εκτός των συμβατικών τηλεοπτικών καναλιών, σε συνδρομητικά κανάλια, δορυφορικά, βίντεο, αλλά και τοπικά κανάλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen Audience Mesurement, όλοι οι αγώνες βρίσκονται στο Top 10 της τηλεθέασης καθημερινά. Οι αγώνες με την υψηλότερη τηλεθέαση είναι αυτοί που μεταδίδονται στη ζώνη περίπου prime time (9.40-11.50 μ.μ.), καταφέρνουν δε να συγκεντρώνουν πάνω από 1 εκατ. τηλεθεατές (βλ. Πίνακα). Κι αυτό, όπως δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Nielsen, διότι τους αγώνες παρακολουθούν και γυναίκες. Αντίθετα, οι αγώνες της ζώνης που ξεκινούν στις 3.45 μ.μ. δεύτερη σε προτίμηση συνολικά, βάσει τηλεθέασης, έχουν ισχυρό ανδρικό κοινό, ιδίως στις ηλικίες 15- 24 χρόνων, που βρίσκονται εκτός εργασίας.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: