30.6.16

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη στην ΕΕ...

Γκάμπριελ: Το Brexit πρέπει να γίνει γρήγορα...
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει αταλάντευση στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση με τον γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Όπως...
υπογράμμισε ο Πρ. Παυλόπουλος, δεν μπορεί να διατηρείται επαμφοτερίζουσα στάση στον χώρο της ΕΕ και συνέχισε, τονίζοντας: Όσον αφορά την Ευρώπη και την ΕΕ, θα προχωρήσουν και χωρίς τη Βρετανία. Άλλωστε, η ΕΕ υπήρξε και πριν από τη Βρετανία και θα υπάρξει και μετά τη Βρετανία. Παρατήρησε, επίσης, ότι τον αγώνα για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος θα τον δώσουμε όλοι εκείνοι που πιστεύουμε στην Ευρώπη. Αλλωστε, είπε, σημασία έχει όχι πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη, αλλά πόσο καλή ή καλύτερη μπορεί να γίνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Γερμανό αντικαγκελάριο, έκανε λόγο για ηγέτη με ευρωπαϊκό όραμα και τον ευχαρίστησε για τη στάση του έναντι της Ελλάδας, το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ελλάδα, τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος παραμένει -και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού- αταλάντευτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και αυτό το πράττει με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, επισήμανε.

«Να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και σημειώνοντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, έως τώρα, για αυτό το θέμα.

Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό και στον Ερντογάν, με αφορμή την τελευταία πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να τελειώνουμε οπωσδήποτε με την τρομοκρατία και κάλεσε την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε συνεργασία, προκειμένου να συμβάλουν στη λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή και στη Συρία.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει η Ευρώπη να ξανασκεφτεί τις ρίζες της, επισημαίνοντας ότι σημαντική είναι η οικονομία, αλλά το κέντρο βάρους είναι ο άνθρωπος. Μάλιστα, όπως είπε, η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία.

Γκάμπριελ: Το Brexit πρέπει να γίνει γρήγορα


Από την πλευρά του, ο Ζ. Γκάμπριελ συμμερίστηκε την άποψη του Προέδρου ότι σήμερα η Ευρώπη περνά δύσκολες ώρες και πρόσθεσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον.

Σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα, υποστηριξε ότι η έξοδος της Βρετανίας πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς, γιατί, όπως παρατήρησε, αν τραβήξει σε βάθος χρόνου, δεν θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές.

Δεν θέλουμε να υπάρξουν παράλληλες διεργασίες, πρόσθεσε ο Ζ. Γκάμπριελ και σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να καταστραφεί επειδή θα φύγει η Βρετανία. Συνεχίζοντας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι πρέπει να γίνει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, ώστε η αποκλίνουσες δυνάμεις που παρατηρούνται να γίνουν συγκλίνουσες.

Σχετικά με την Ελλάδα, υποστήριξε ότι οι Έλληνες χρειάζονται ελπίδα για να συνεχίσουν και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους Έλληνες και τον ελληνικό λαό, για όσα άντεξαν τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, για το προσφυγικό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανέλαβε τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις αναφορικά με το θέμα, για να συμπληρώσει ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις για το πρόβλημα και ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: