30.6.16

Οι σοκαριστικά χαλαροί νόμοι που διέπουν την αμερικανική οπλοκατοχή...

Οι σοκαριστικά χαλαροί νόμοι που διέπουν την αμερικανική οπλοκατοχή
Τόσο οι νομοθέτες όσο και το αμερικανικό κοινό δεν φαίνεται να συμφωνούν στο ποια μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν για τον περιορισμό των τόσων αδικοχαμένων ζωών από την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή που πλήττει τη χώρα.

Είναι ...
αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να φέρεις πάνω σου όπλο χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας ή μήπως πρέπει να τεθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στο ποιος αποκτά ένα όπλο;

Τα συμφέροντα δίνουν και παίρνουν όμως και συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που έχει μάλιστα σοβαρό λαϊκό έρεισμα, την ίδια ώρα που συχνά πυκνά οι νομοθέτες των αμερικανικών πολιτειών κλείνουν το μάτι στους πιστολέρο συμπολίτες τους περνώντας διατάγματα που απλοποιούν τις διαδικασίες σε τέτοιον βαθμό που ακόμα κι ένας ανήλικος ή πρώην κατάδικος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον ζοφερό κόσμο των όπλων!

Κι ενώ κανείς δεν συζητά να αλλάξει η Δεύτερη Τροποποίηση, η κατάσταση έχει σήμερα αλλάξει δραστικά από τον καιρό που οι πατέρες του αμερικανικού έθνους έπιασαν τα όπλα για να διώξουν τους Εγγλέζους.

Μια σοβαρή συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει επιτέλους στην Αμερική ώστε να σταματήσει να αιματοκυλίζεται παρέχοντας όλα τα μέσα και τις διευκολύνσεις στους δολοφονικούς σκοπούς κάθε τρελαμένου.

Θέλει βέβαια κεντρική (ομοσπονδιακή) κυβερνητική βούληση, αφού παρά το γεγονός ότι κάποιες υποθέσεις οπλοκατοχής έχουν φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, η συντριπτική πλειονότητα των νόμων που την αφορούν αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε πολιτείας, που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Και αυτά που θέλουν είναι συνήθως τρομακτικά…

Ο ομοσπονδιακός νόμος αφήνει τους πάντες να αγοράζουν όπλα σε ιδιωτικές εκθέσεις όπλωνΟ έλεγχος στο ποινικό μητρώο των κατόχων όπλων αποτελεί διαχρονικά το μεγάλο αγκάθι της αμερικανικής νομοθεσίας, καθώς πολλά αρχίζουν και τελειώνουν εδώ. Ακόμα και σήμερα, το λευκό ποινικό μητρώο χρειάζεται μόνο για όπλα που θα αγοράσει ο πολίτης από εμπόρους όπλων. Το ποσοστό των όπλων όμως που αγοράζονται από τέτοια μαγαζιά αντιστοιχεί μόλις στο 60% των συνολικών πωλήσεων! Πώς προμηθεύονται όλα τα υπόλοιπα;

Μα από το «παραθυράκι» του νόμου, τις εκθέσεις όπλων, στις οποίες μπορεί να πάει όποιος θέλει και να αγοράσει ό,τι θέλει χωρίς την ενοχλητική χαρτούρα. Κακοποιοί και επίδοξοι μακελάρηδες μπορούν λοιπόν να αποκτήσουν ανετότατα ό,τι αγαπά η διεστραμμένη καρδιά τους από μια έκθεση όπλων χωρίς να εγείρουν κανένα στραβό βλέμμα. Το ίδιο ανεξέλεγκτο καθεστώς ισχύει και για online αγορές όπλων, αλλά και για μεταβιβάσεις όπλων μεταξύ ιδιωτών! Είναι λες και ο νόμος για το ποινικό μητρώο έχει ψηφιστεί για να πλήξει τους παραδοσιακούς -και νόμιμους- εμπόρους.

Γι’ αυτό και η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ δεν χρειάζεται μαύρη αγορά: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δίνει όπλο σε όποιον θέλει. Θέλετε και το καλύτερο; Τροποποίηση που πέρασε το 2003 κάνει απείρως δυσκολότερη την πρόσβαση στα μητρώα των εμπόρων όπλων τόσο για την αστυνομία και τον Τύπο όσο και την ίδια την πολιτεία!

Ο νέος νόμος ορίζει ότι οποιοδήποτε μητρώο αποκτηθεί από έμπορο όπλων οφείλει να καταστραφεί μέσα σε 24 ώρες, κάνοντας έτσι πρακτικά αδύνατο να συλληφθούν οι έμποροι που παραχαράζουν τα στοιχεία των πελατών τους ή κάνουν τα στραβά μάτια στις ατασθαλίες τους με τον νόμο. Ο ίδιος νόμος (Tiarht Amendment) θέτει απίστευτους περιορισμούς τόσο στις πολιτειακές όσο και τις ομοσπονδιακές διωκτικές Αρχές αναφορικά με την έρευνα για το καθεστώς απόκτησης του όπλου!

Είναι σαν τυλίγεις ένα όπλο με μια κορδέλα και να το κάνεις δώρο στον καταδικασμένο εγκληματία της γειτονιάς σου…

Οι μισές σχεδόν πολιτείες υποστηρίζουν ενεργά την πολιτική «πυροβόλα πρώτα, ρώτα μετά»Η Φλόριντα άνοιξε διάπλατα τον δρόμο γι’ αυτό που αποκαλείται στις ΗΠΑ «νόμος πυροβόλα πρώτος». Η τροπολογία πέρασε το 2005 και αναίρεσε την παραδοσιακή νομοθεσία που ανάγκαζε κάθε ιδιοκτήτη ή περαστικό στον δρόμο να προσπαθεί να αποτραβιέται από την απειλή, πριν αναλάβει ένοπλη δράση. Ο νέος νόμος χορηγεί ασυλία στον άνθρωπο που θα ενεργήσει βίαια σε κατάσταση αυτοάμυνας, καθώς του αναγνωρίζει πάμπολλα ελαφρυντικά για την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής όταν νιώσει ότι απειλείται.

Κι ενώ η τροποποίηση έγινε με τις καλύτερες των προθέσεων, θέλοντας να θωρακίσει την ικανότητα των θυμάτων να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, το πράγμα έγινε νομικίστικο και έφτασε να αθωώνει τους πιστολέρο αστυνομικούς που σκοτώνουν τους πολίτες για ψύλλου πήδημα. Όπως στη διαβόητη και στη χώρα μας υπόθεση Τρέιβον Μάρτιν, όταν ο Τζορτζ Ζίμερμαν σκότωσε εν ψυχρώ το μαύρο αγόρι επειδή του φάνηκε απλώς «ύποπτο».

Η αστυνομία τον ανέκρινε και τον άφησε ελεύθερο, καθώς -όπως είπε ο εκπρόσωπός της- δεν είχε κανένα λόγο να μην πιστέψει τους ισχυρισμούς του!

Έντεκα πολιτείες επιτρέπουν σε καταδικασμένους εγκληματίες να ξαναπιάσουν όπλο.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: