1.6.16

Από σήμερα οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες...

Από σήμερα οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίεςΜε ανατιμήσεις σε καύσιμα, φάρμακα, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα, βιβλία μπαίνει ο Ιούνιος...
μετά τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο που αρχίζουν να ισχύουν από σήμερα.

Ειδικότερα αυξάνεται στο 24% από 23% ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ, ενώ καταργείται και η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα 11 νησιά, πράγμα που θα επιφέρει αυτομάτως αυξήσεις στις λιανικές τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Η λίστα των ανατιμήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

    Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
    Αναψυκτικά - χυμούς.
    Εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια) - catering.
    Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
    Είδη ένδυσης και υπόδησης.
    Νεόδμητα ακίνητα.
    Καύσιμα.
    Οινοπνευματώδη ποτά.
    Σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
    Συνδρομητική τηλεόραση.
    Αυτοκίνητα.Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.
    Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες,   συνθέτες.
    Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
    Ανθη - φυτά.
    Αποχέτευση.

Επισημαίνεται ότι από σήμερα δεν ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Συνεπώς στα νησιά αυτά θα εφαρμόζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, ήτοι 24% (κανονικός), 13% (μειωμένος) και 6% (υπερμειωμένος).

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα νησιών στην οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές, μετά την πρώτη ομάδα νησιών (Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σκιάθος), στα οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ήδη από 1/10/2015. Πέραν του ΦΠΑ, από την ερχόμενη Τετάρτη αυξάνεται ο φόρος στην μπίρα στα 5 ευρώ ανά εκατόλιτρο μπίρας, από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα, και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αύξηση της φορολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα η λιανική τιμή στο κουτάκι των 330 ml να αυξηθεί κατά 20 λεπτά και κατά περίπου 40 λεπτά στα 500 ml.

Επιβαρύνσεις της τάξης των 5 ευρώ κατά μέσον όρο έρχονται και στους μηνιαίους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς από την 1η Ιουνίου επιβάλλεται αναλογικό τέλος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση», το οποίο βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Το τέλος αυτό επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: