22.6.16

Την αποδοχή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου αποφασίζει η ΕΚΤ...

Το «πράσινο φως» επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στη...
γραμμή φτηνής χρηματοδότησης θα δώσει σήμερα, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά 17 μήνες αποκλεισμού. Εμμέσως η απόφαση έχει προαναγγελθεί εδώ και μέρες και αφορά την επαναφορά τού waiver, δηλαδή της αποδοχής κατ’ εξαίρεση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να αντλήσουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες που αναγκάστηκαν να αντλούν ρευστότητα από τον ακριβό ELA.

H Ελλάδα, όπως αναγνώρισε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και η αξιολόγηση έκλεισε επιτυχώς. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι έχουν εκπληρωθεί οι όροι για το waiver αλλά και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Η θετική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών εκτιμάται στα 400-500 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος, αφού θα έχουν περισσότερους τίτλους που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις (collaterals) ώστε να αντλήσουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,50% από 1,25% που δανείζονταν από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).

O περιορισμός της εξάρτησης από τον ΕLA μειώνει το ετησιοποιημένο κόστος σε τόκους κατά 110 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ποσοτική χαλάρωση, εκτιμάται ότι σήμερα η ΕΚΤ θα αποφασίσει πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αφορά κρατικούς τίτλους περίπου 5 δισ. ευρώ.

Οι αναμενόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ θα αποτελέσουν το πρώτο, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ισχυρό σήμα προς τις αγορές, καθώς θα ακολουθήσει η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: