Τα ανοιχτά ζητήματα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος θα βρεθούν στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που θα γίνει στη ...
1.30 μ.μ., στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή.
Ειδικότερα δε, το νέο τραπεζικό τοπίο μετά τα stress test, τα 11 δισ. του ΤΧΣ και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα "κόκκινα" δάνεια αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο άνδρες.
Μιλώντας για την ατζέντα κατ' ουσίαν της συνάντησης, ο Πάνος Σκουρλέτης από χθες σημείωνε (στον Ρ/Σ Σκάι), «η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ένα μέρος αυτών των χρημάτων να αξιοποιηθεί γι' αυτό ακριβώς που δόθηκαν, δηλαδή τα 'κόκκινα' δάνεια. Όταν μιλάμε για στήριξη του τραπεζικού συστήματος, αυτή δεν μπορεί να γίνει αν δεν λάβεις υπόψη σου την παράμετρο των 'κόκκινων δανείων".
Το δεύτερο είναι ότι πάλι ένα ποσό από αυτά να χρησιμοποιηθούν ως μαγιά για να φτιαχτεί μια δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα. Γιατί αυτά ξεφεύγουν από τον αρχικό σκοπό αυτών των χρημάτων;» αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου.
Και ερωτηθείς για την αξιολόγηση των τραπεζών μέσα από τα τεστ, ο Π. Σκουρλέτης πρόβαλε την εξής άποψη:
«Στις 31/12 του προηγούμενου έτους εντοπίστηκαν αρκετά προβλήματα στις τράπεζες. Μέσα από τις κινήσεις που έκαναν οι ίδιες οι τράπεζες, αυτά τα προβλήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό φαίνεται πως, και με βάση τα στάνταρντ των συγκεκριμένων stress test, ξεπεράστηκαν. Οι τράπεζες στηρίχτηκαν με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Αυτή η στήριξη δεν πρέπει να πάει και προς τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι αδυνατούν, όχι με δική τους ευθύνη, να αποπληρώσουν τα δάνειά τους;», ήταν άλλο ένα ερώτημα που έθεσε, όπως και ότι, «είναι δυνατόν το Δημόσιο, το οποίο κατέχει πλειοψηφικά πακέτα και αποτελεί τον βασικό μέτοχο των τραπεζών, να μην ασκεί τα καθήκοντά του;».
Και, εν τέλει, «για πόσο θα κινούμαστε με τη λογική των τραπεζοκεντρικών λύσεων, ερήμην των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού;».
Όπως εξάλλου υπογράμμισε σε άλλη ραδιοφωνική του συνέντευξη (Βήμα FM) ο Π. Σκουρλέτης, «το να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα σημαίνει ότι προστατεύουμε και τη λαϊκή οικονομία και τις καταθέσεις, αφού στηρίχθηκαν με βάση τα χρήματα όλων μας».

avgi.gr