31.10.14

Πολιτικό θρίλερ 50 ημερών...


Έχει γίνει κουραστική η επαναλαμβανόμενη αναβολή της άφιξης των εκπροσώπων της Τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, που θα είναι η τελευταία με τη μορφή που την ξέρουμε, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η τελευταία ημερομηνία που δίνεται είναι...
8-10 Νοεμβρίου και αφού έχουν σταλεί από ελληνικής πλευράς οι θέσεις της στα επίμαχα ζητήματα με επιστολή προς το ΔΝΤ, προς την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Όλα αυτά δείχνουν, το λιγότερο, δυσπιστία εκ μέρους των πιστωτών που δεν δείχνουν ιδιαίτερη αγωνία να στηρίξουν πολιτικά την κυβέρνηση κλείνοντας τα μάτια μπροστά στις εκκρεμότητες ώστε να τελειώσει, τυπικά, ο έλεγχος και να γίνει το πέρασμα στο επόμενο στάδιο.
Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου και ως τότε θα υπάρχουν ενδείξεις από συνεδριάσεις των Eurogroup, από τα μηνύματα της Τρόικας και τις διμερείς επαφές όπως αυτή των Χαρδούβελη - Σόιμπλε, μετά την οποία το Βερολίνο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα του τέλους του τρέχοντος προγράμματος. Στον αέρα υπάρχει η καθιέρωση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης υπό όρους που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ενώ σχετικά με το ζήτημα του χρέους υπάρχει απόλυτη σιωπή εκτός συνόρων, γεγονός καθόλου ενθαρρυντικό για το Μέγαρο Μαξίμου που την αρχή αυτής της συζήτησης περιμένει για να βρει εκλογικό δίλημμα.

Ο αποκλεισμός από τις αγορές βαθαίνει, στο Χρηματιστήριο εκδηλώνεται μεγάλη νευρικότητα και τίποτα δεν δείχνει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες που προβλήθηκαν ως πολύ θετική εξέλιξη ξεχάστηκαν ήδη και η κυβέρνηση δεν βρίσκει άκρη με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ως προς την οποία φαίνεται πως ερίζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Η ρουτίνα των ελεγχόμενων ενδοκυβερνητικών καβγάδων συνεχίζεται, με το ΠΑΣΟΚ να τα βάζει με τον Κυρ. Μητσοτάκη ζητώντας να αποτραπεί οποιαδήποτε μείωση μισθών στο Δημόσιο και σήμερα αντιπροσωπεία της Χαριλάου Τρικούπη θα συναντηθεί με τον Δ. Σταμάτη και τον Χρ. Λαζαρίδη για να βρουν κοινό τόπο. Όλα αυτά δεν έχουν και τόση σημασία, από τη στιγμή που το βασικό πρόβλημα για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να κάνει με τις εσωτερικές ισορροπίες αλλά με τη νέα σχέση με τους πιστωτές που διαμορφώνεται και μέχρι στιγμής δεν παρέχει ασφάλεια στην κυβέρνηση. 


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: