21.6.14

Σε Κινέζους επενδυτές ποντάρει ο πρωθυπουργός...

Στο στοίχημα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας και στη σημασία του για την ελληνική ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, παρουσία του Κινέζου ομολόγου, Λι Κετσιάνγκ.
 Υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας ξεναγήθηκαν στον...
αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

Υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κετσιάνγκ ως τον πρώτο επισκέπτη του ανακαινισμένου Μουσείου, αλλά κυρίως «έναν αληθινό φίλο, που έρχεται από πολύ μακριά», προσθέτοντας: «Μοιραζόμαστε με τους πολιτισμούς μας, την κοινή γνώση, που μας φέρνει πιο κοντά».

«Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων, κατά τον Λάο Τσε, αρχίζει με το πρώτο βήμα. Μαζί, κ. πρωθυπουργέ, έχουμε κάνει πολλά βήματα, διανύσαμε αρκετή απόσταση, χτίσαμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, θεμελιώνουμε την αποδοτική συνεργασία. Πιστεύω, το κοινό μας ταξίδι, που έχει ξεκινήσει, να κρατήσει πολύ και να πάει μακριά προς όφελος των λαών μας. Προσβλέπουμε σ΄ αυτή τη συνεργασία, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά και που θυμίζει στην Κίνα ότι η μακρινή σας Ελλάδα είναι μια χώρα φίλη με επιρροή και ακτινοβολία στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του.

Συμβολικά, ο κ. Σαμαράς δώρισε το εισιτήριο με τον αριθμό 1, που εκδόθηκε από το Μουσείο, στον κ. Κετσιάνγκ.

Μεγάλες κινεζικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Λι Κετσιάνγκ στην Κρήτη, σημείωσε: «Θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Θα το διαπιστώσουμε, όταν θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον».

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στο νησί γίνονται 61 μεγάλα πολιτιστικά έργα, τα οποία έως το 2015 θα έχουν αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της Κρήτης, και ότι δαπανώνται περισσότερα από 100 εκ. ευρώ, που δίνουν θέσεις εργασίας και «αποτελούν πεδίο τεχνογνωσίας για το ανθρώπινο δυναμικό».

Τον θαυμασμό του για την Κρήτη, «τις ρίζες της Ευρώπης» και για τον μινωικό πολιτισμό, εξέφρασε από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός. Μιλώντας στα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων του Μουσείου, σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη του τιμή το ότι είναι από τους πρώτους επισκέπτες του χώρου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, «τα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά, που περιγράφουν την ιστορία του μινωικού πολιτισμού» όπως είπε.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστησε γι’ άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κρήτη για τον επαναπατρισμό 13.000 συμπατριωτών του από τη Λιβύη, τον Φεβρουάριο του 2011, σημειώνοντας: «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό».

Έκανε λόγο για ιστορικό υπόβαθρο και για ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας και εστίασε στην προσφορά του πολιτισμού στην πολυπλευρικότητα της ανάπτυξης της ανθρωπότητας. Ακολούθως, ο κ. Κετσιάνγκ αναφέρθηκε στις συμφωνίες, που υπογράφηκαν στην Αθήνα, και τόνισε: «θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την πολιτική εμπιστοσύνης και τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας».

Ο ξένος επίσημος υπογράμμισε πως η ελληνο-κινεζική συνεργασία έχει μεγάλη προοπτική και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Κομφούκιο, αλλά και τον Πλάτωνα. «Ο χρόνος είναι σαν το νερό» είπε και πρόσθεσε: «Τρέχει και γι’ αυτό πρέπει να αρπάξουμε τη σημερινή ευκαιρία και να συνεχίσουμε να προωθούμε τη διμερή συνεργασία μας». Πρόσθεσε, δε, πως περιμένει μεγαλύτερη έλευση Κινέζων επισκεπτών στο Μουσείο, δεδομένου ότι «οι Κινέζοι αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό»...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: