30.6.14

Βήματα πίσω από ΠΑΣΟΚ για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας...

filaki-koridallos
Αργά το απόγευμα της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση με 10 σημεία στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης. Συμφωνεί με την ανάγκη ύπαρξης φυλακών υψίστης ασφαλείας, χαρακτηρίζοντας ανέξοδη αριστερή ρητορεία την ...
απόλυτη διαφωνία όλων των ειδικών και των επιστημόνων αλλά και στελεχών του κόμματος που είχαν συνδιαμορφώσει τον Σωφρονιστικό Κώδικα που ποτέ δεν κατατέθηκε στη Βουλή.
Στις προτάσεις του ουσιαστικά αποδέχεται τη μεταγωγή σε φυλακές τύπου Γ' όλων των καταδικασμένων (όχι όμως των υποδίκων) με τον 187 Α (αντιτρομοκρατικός νόμος). Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ζητάει στάθμιση της… επικινδυνότητας κατά περίπτωση και μόνο αν υπάρχουν βαριές καταδίκες. Προτείνει μικρό αριθμό κρατουμένων που θα οδηγηθούν σ' αυτές τις φυλακές και οπωσδήποτε ατομική επαναξιολόγηση ανά δύο (κι όχι ανά 10) χρόνια.
Όλα τα άλλα δικαιώματα θα πρέπει να υπάρχουν χωρίς εξαιρέσεις (επισκεπτήρια, προαυλισμός, εκπαίδευση, μεροκάματα κ.λπ.), ακόμα κι εκείνο της άδειας αλλά με ηλεκτρονική παρακολούθηση. Ζητάει, επίσης, συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τις υπηρεσίες φύλαξης με ευθύνη όλων.
Τέλος, αναφέρει ευρωπαϊκά παραδείγματα εφαρμογής του θεσμού φυλακών τύπου Γ' που φυσικά απέχουν παρασάγγες από τις προτάσεις Αθανασίου, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι κι εκεί το μέτρο είναι συμβατό με το κράτος δικαίου.
Αναλυτικά οι δέκα προτάσεις του ΠΑΣΟΚ
1. «Να απαντήσουμε αν χρειαζόμαστε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Καλή η ανέξοδη αριστερή ρητορεία, δυστυχώς οι απαντήσεις της είναι πολύ φτωχές»
2. «Υπάρχει το διεθνές παράδειγμα και μπορούμε πάνω σε αυτό να οικοδομήσουμε για να απαντήσουμε στα τέσσερα βασικά ζητήματα που υπάρχουν»
3. «Τέσσερα θεμελιώδη ερωτήματα: Ποιοι, για ποιον λόγο, πώς και πόσο θα διαρκεί ο συγκεκριμένος τύπος κράτησης»
4. «Μόνο συγκεκριμένοι κατάδικοι «βαρυποινήτες» με ποινές άνω των 15 ετών και αυστηρή στάθμιση επικινδυνότητας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας»
5. «Χρόνος παραμονής: Ανά δύο έτη αξιολόγηση επικινδυνότητας και συνέχισης κράτησης στις φυλακές αυτού του τύπου»
6. «Χωρίς εξαίρεση τα επισκεπτήρια συγγενών και συνηγόρων»
7. «Χωρίς εξαίρεση η επικοινωνία με τους συγγενείς και τους συνηγόρους»
8. «Χωρίς εξαίρεση ο προαυλισμός, η εργασία και η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων»
9. «Στις συγκεκριμένες φυλακές πρέπει να υπάρχει τριπλή ασφάλεια, ΕΛΑΣ, εξωτερική φρουρά και σωφρονιστικοί υπάλληλοι»
10. «Το δικαίωμα στην άδεια θα μπορούσε να συνδυαστεί με το πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης»

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: