8.6.14

Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου...

sisi-abbas
Σε μια τελετή που μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά κανάλια της Αιγύπτου, ο νέος πρόεδρος της χώρας ορκίστηκε, ενώπιον των δικαστών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, «στο όνομα του Θεού να σέβεται τον νόμο και το σύνταγμα».
Θυμίζουμε ότι...
ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξελέγη πρόεδρος της χώρας στα τέλη Μαΐου με ποσοστό 96,9%, εκλογές κατά τις οποίες ουσιαστικά νομιμοποιήθηκε η στρατιωτική διακυβέρνηση στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα.
Ο πρώην στρατάρχης ανέτρεψε και συνέλαβε στις 3 Ιουλίου 2013 τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και έθεσε εκτός νόμου την οργάνωση από την οποία προερχόταν ο πρώην πρόεδρος, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Παράλληλα, εξάλειψε κάθε είδους αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή φιλελεύθερη.
Στην τελετή ορκωμοσίας στο Κάιρο παραβρέθηκαν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο εμίρης του Κουβέιτ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.
Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον Τόμας Σάνον, σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ από ελληνικής πλευράς το «παρών» έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: