16.6.14

Επιχείρηση κατευνασμού, εν μέσω ...ριπών...



Να κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δρομολογώντας τα δύο συνέδρια του φθινοπώρου.


Στοίχημα πάντως, που θεωρείται δύσκολο να κερδηθεί, όσο συνεχίζονται οι...
ευθείες πια ριπές εναντίον του.

Τελευταίο σοβαρό κρούσμα των επιθέσεων που δέχεται εκ των έσω ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η συνέντευξη του πρώην υπουργού Θάνου Μωραΐτη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριζε ότι θα πρέπει να φύγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να σωθεί το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας την πάγια άρνησή του για συμπόρευση με τη ΝΔ.

«Δεν αποδέχομαι τη λογική ότι μία ιστορική παράταξη ξεκινά κάθε φορά από το μηδέν. Κανένας δεν μπορεί να μηδενίζει την ιστορία και τις παρακαταθήκες μιας παράταξης. Όλοι μας είμαστε εδώ γιατί υπήρξαν κάποιοι άλλοι πριν», είπε ο κ.Μωραΐτης, απαντώντας στα όσα είχε πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, περί αναγκαιότητας να μην συγκρίνει κανείς τα ποσοστά της Ελιάς στις ευρωεκλογές με εκείνα του ΠΑΣΟΚ το 2012 ή νωρίτερα. Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε μάλιστα την ηγεσία του κόμματός του για εθισμό στη λογική ενός όλο και πιο μικρού ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να κουμαντάρεται εύκολα. «Αυτό το ΠΑΣΟΚ υπάρχει σε κάποιους διαδρόμους. Έξω από τους τέσσερις τοίχους, στην κοινωνία, στους κοινωνικούς εταίρους, στην αυτοδιοίκηση, η παράταξη καταγράφει νίκες», είπε, σημειώνοντας ότι η παράταξη είναι ζωντανή και θα τελειώσει μόνο αν σιωπήσουν και συμβιβαστούν τα στελέχη τους. Ο ίδιος πάντως, δήλωσε, ότι δεν συμβιβάζεται με μία νοοτροπία πολιτικής μοιρολατρίας που αποδέχεται με μακαριότητα την καταστροφή. Αντίθετα, κάνοντας λόγο για μία παράταξη που θα καταστεί κυρίαρχος ρόλος, τάχθηκε εκ νέου υπέρ μίας νέας ηγεσίας, που θα είναι σε θέση να ενώνει και να διευρύνει δυνάμεις.

«Δεν υπερασπίζεται κανένας την παράταξη σιωπώντας ή απλά ψιθυρίζοντας ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει κανείς να φοβηθεί. Υπερασπιζόμαστε την παράταξη, μιλώντας όλοι ανοιχτά (...) Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές για την παράταξη δεν είναι η ώρα να μετρηθούν ισορροπίες, να ‘ζυγιστούν’ καρέκλες και να ‘τακτοποιηθούν’ φιλοδοξίες», είπε, μιλώντας για μία συζήτηση για το μέλλον της παράταξης που έχει ήδη ξεκινήσει και κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει και να κρυφτεί από τις ευθύνες του. «Δεν μας ταιριάζει ένα κομματίδιο, με μανία κυβερνητισμού, δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ», είπε, καλώντας μάλιστα όσους επιθυμούν εκλογική συμπόρευση με τη ΝΔ να το ξεχάσουν.

Τα περί ανάγκης για νέα ηγεσία στην παράταξη, δεν ακούγονται μόνο από τον Θάνο Μωραΐτη. Αντίθετα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στοιχίζονται πίσω από την ίδια άποψη πληθαίνουν καθημερινά, με κάποιους εξ αυτών να σχεδιάζουν να ζητήσουν συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος άμεσα, επιχειρώντας να επισπεύσουν τις εξελίξεις. Όλα αυτά βάζουν σε σκέψεις τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που σε μία προσπάθεια να υπερπηδήσει τέτοιου είδους εμπόδια, αναμένεται να επιχειρήσει έναν πολιτικό ελιγμό. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τρεις νέους κύκλους διάρθρωσης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι και θα οδηγήσουν το κόμμα αφενός στο συνέδριό του που προγραμματίζεται εκτός μεγάλου απροόπτου για τον προσεχή Σεπτέμβριο , αφετέρου στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρώτο κύκλο, τον πολιτικό, θα μετέχουν στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Καρύδης, οίτη τα πλέον αναγνωρίσιμα στελέχη από κάθε «τάση» στο εσωτερικό του κόμματος. Έτσι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιχειρήσει να ενιαιοποιήσει την φωνή της Χαριλάου Τρικούπη. Στον δεύτερο κύκλο ανθρώπων, αυτόν που θα επωμιστεί το οργανωτικό κομμάτι του Συνεδρίου, αναμένεται να μετέχουν στελέχη που έχουν γνώση του μηχανισμού του κόμματος και έχουν αποδείξει τις οργανωτικές τους ικανότητες. Στον τρίτο κύκλο που θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στον δρόμο προς την «μεγάλη Κεντροαριστερά» αναμένεται να αξιοποιηθούν πρόσωπα από την ευρύτερη παράταξη, μεταξύ των οποίων κορυφαία ονόματα που βρέθηκαν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς και δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Θέση σε αυτή την ομάδα αναμένεται για παράδειγμα να έχει ο Παντελής Καψής, που όπως λέγεται στην Χαριλάου Τρικούπη, «έφτασε στην πηγή, αλλά ...δεν ήπιε νερό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: