1.11.13

Επιστολή Σνόουντεν στο Βερολίνο....

 
Την προθυμία του να συνδράμει στη γερμανική έρευνα για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις διαμηνύει ο Σνόουντεν

Η υπόθεση έχει ανέβει στις προτεραιότητες του Βερολίνου μετά τα ...περί παρακολούθησης του κινητού της Μέρκελ. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Χανς-Κρίστιαν Στρόμπελε των Πράσινων, με τον οποίο συναντήθηκε στη Μόσχα, τόνισε πως ο Σνόουντεν έδωσε την εντύπωση ότι «γνωρίζει πολλά» και έλαβε επιστολή του νεαρού που θα παραδώσει στη γερμανική κυβέρνηση.
O Στρόμπελε είναι μέλος της επιτροπής της γερμανικής Βουλής που είναι αρμόδια και για τις υπηρεσίες Πληροφοριών. Η Μπούντεσταγκ θα ασχοληθεί με το ζήτημα των αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες της NSA στη Γερμανία και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει φανεί αν θα προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με το γερμανό βουλευτή, θεωρητικά είναι δυνατόν να επιτραπεί στον Σνόουντεν να μεταβεί στο Βερολίνο για να καταθέσει. Εξίσου πιθανό είναι αυτό να γίνει και στη Μόσχα. Όπως ανέφερε το μαγκαζίνο του ARD „Panorama“, ο πρώην συνεργάτης της NSA παραπέμπει στην «πολύπλοκη νομική κατάσταση» με την οποία είναι αντιμέτωπος.

Πάντως στο ρεπορτάζ του ARD, που μεταδόθηκε χθες το βράδυ, δεν υπάρχουν δηλώσεις του Σνόουντεν, παρά μόνο εικόνες που τον εμφανίζουν να συνυπογράφει με τον Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε κάποιο έγγραφο. Ο Στρέμπελε χαρακτηρίζει τον 30χρονο Αμερικανό «βασικό μάρτυρα», ο οποίος θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα μιας εξεταστικής επιτροπής. Ωστόσο, ο Έντουαρντ Σνόουντεν ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει φέρει μαζί του στη Μόσχα κανέναν απόρρητο φάκελο.

Διευκρινίσεις σε συνέντευξη Τύπου

Η επιστολή που πήρε από τον Σνόουντεν θα παραδοθεί την Παρασκευή και μετά την παράδοσή της, ο Στρόμπελε προανήγγειλε πως θα δώσει σε συνέντευξη Τύπου διευκρινίσεις και περισσότερες πληροφορίες.

Ο βουλευτής των Πρασίνων θα αναφερθεί επίσης στις λεπτομέρειες της συνάντησής του με τον πρώην συνεργάτη της NSA, η οποία έλαβε χώρα με «άκρα μυστικότητα», όπως αναφέρει το Der Spiegel. Παρόντες στην συνομιλία ήταν και οι δημοσιογράφοι Τζον Γκετς και Γκέοργκ Μάσκολο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μάσκολο που ήταν παρών στην συνάντηση, κάποια σημεία της συνομιλίας συμφωνήθηκε να παραμείνουν απόρρητα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει προληπτικά την έκδοση του Σνόουντεν.

Η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, ωστόσο, προβαίνει στην εκτίμηση ότι είναι δυνατή η διασφάλιση ελεύθερης μετακίνησης στον πρώην συνεργάτη της NSA, χωρίς να υπάρχει για αυτόν ο κίνδυνος έκδοσής του στις ΗΠΑ, εφόσον διαθέτει άδεια διαμονής (καθεστώς διαμονής).

Αυτή μπορεί να του διασφαλιστεί, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους ή για λόγους που άπτονται του διεθνούς δικαίου, αλλά και για λόγους «διασφάλισης των πολιτικών συμφερόντων» της Γερμανίας.

Πάντως, ο συνήγορος του Σνόουντεν κατέστησε χθες σαφές ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αναμένει από τον πελάτη του πληροφορίες που αφορούν στην παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ. Σύμφωνα με τον Ανατόλι Κουτσέρενα, ο Σνόουντεν έχει αποδεχθεί τους όρους που του έθεσε η Ρωσία και οι οποίοι δεν του επιτρέπουν να δίνει απόρρητες πληροφορίες. Ο ρώσος δικηγόρος προσθέτει ότι αποκλείεται η μετάβαση του πελάτη του στη Γερμανία προκειμένου αυτός να καταθέσει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. 
 
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: