1.11.13

M. Σουλτς: Δεν αρκεί η συγγνώμη για τα μνημόνια, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες...

 

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου διεξάγει έρευνα για τις ενέργειες της τρόικας σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, και Πορτογαλία, με στόχο να εντοπιστούν τα...
αίτια της επιβολής λανθασμένων συνταγών λιτότητας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σώματος, Μάρτιν Σουλτς, σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα La Reppublica.
Η έρευνα διενεργείται «ώστε να καταλάβουμε γιατί έγιναν τόσα πολλά λάθη» και «πως ήταν δυνατόν, να αποδειχθούν εντελώς εσφαλμένες τόσες πολλές θεωρίες» για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, σημειώνεται στο σχετικό άρθρο.

«Μετά από χρόνια αναστολής, ο δημοκρατικός έλεγχος μπορεί να ξαναρχίσει, επιτέλους, να λειτουργεί», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς ζητεί να αποδοθούν ευθύνες για τα σοβαρά λάθη στα προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης που έχει επιβάλει η τρόικα.

«Δεν αρκεί πλέον να ζητούνται συγγνώμες. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα τραγικά αυτά λάθη, για το δράμα αυτό, κάποιος πρέπει να κριθεί υπαίτιος και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Δεν μπορείς να ζητάς ένα παράλογο κούρεμα και στην συνέχεια να κατηγορείς το ψαλίδι για την ζημιά» γράφει χαρακτηριστικά.

«Μας είχαν πει ότι η λιτότητα ήταν μονόδρομος, ότι δεν είχαμε άλλες επιλογές. Σήμερα όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας λέει ότι οι επιπτώσεις της λιτότητας στις διάφορες οικονομίες εκτιμήθηκαν με λάθος τρόπο και ότι περιορίσθηκε η ανάπτυξη με απροσδόκητο τρόπο», αναφέρει ο κ. Σουλτς.

Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σημειώνει ότι «το ΔΝΤ έκρινε ότι η εσωτερική δομή της τρόικας ήταν αναποτελεσματική ως προς την επίλυση των προβλημάτων και ότι προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι θετικές συνέπειες. Όχι μόνον παρεμποδίστηκε η οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν επετράπη στην Ευρώπη, με τον τρόπο αυτό, να ανακτήσει εμπιστοσύνη».

Πάντως, ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου εκτιμά ότι «παρά τις λανθασμένες επιλογές που επεβλήθησαν, οι ευρωπαϊκές χώρες, σιγά-σιγά, ξαναμπαίνουν στον σωστό δρόμο» και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα αναμένει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το επόμενο έτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: